Forexnews.bg
Щатските индекси се повишиха след ЕЦБ вчера ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 27 Октомври 2017 08:52

US-Indices-2Решението на ЕЦБ да продължи със стимулите за икономиката, инициираха ръст на щатските индекси. Индексите добавиха между 0.1 и 0.4%, ден след като S&P 500 и Dow отбелязаха най-големите си загуби от седем седмици насам.

Ръстът на технологичния Nasdaq бе ограничен, след слабостта на биотехнологичния сектор. Индексният фонд iShares Nasdaq Biotechnology загуби 2.5% от стойността си, или най-голямата си дневна загуба в историята.

Какво поведе пазарите?

ЕЦБ заяви, че ще продължи с програмата си по обратно изкупуване на активи до септември на следващата година, макар и при намален обем от 30 милиарда евро, спрямо досегашните 60 милиарда евро.

В същото време, банката напълно очаквано запази нивото на лихвите без промяна, като обяви, че ще са при низки нива за продължителен период от време.

Това е стъпка напред за ЕЦБ към нормализиране на монетарната политика, макар и да имат още година напред. Новината отговори на широките очаквания на пазарните участници.

Пазарите обаче, продължават да се определят като скъпи, от много от пазарните наблюдатели.

При последните данни за щатската икономика, стана ясно, че първоначалните молби за помощи за безработица са се повишили с 10 000 до 233 000 за изминалата седмица, задържайки се при исторически най-ниските си нива.

В същото време продажбите на съществуващи домове са се понижили до 2 и половина годишен минимум през септември, оказвайки се под консенсусните очаквания за ръст от 0.4%. Търговският дефицит на САЩ се е разширил до 1.3% през септември.

Пазарните участници продължават да гадаят кой ще е следващия ръководител на Фед. Това съдейства за оскъпяването на долара, спрямо почти всички основни валути.