Forexnews.bg
Доларът основна заплаха за отчетния сезон в САЩ? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 11 Юли 2017 08:51

Явно резултатите на щатските компании, са заплашени от много фактори. Когато става въпрос обаче за най-голямата заплаха, повечето от анализаторите са единодушни, че това най-вероятно е доларът.
Несигурността на щатската политика и геополитическите рискове, са други сериозни заплахи за компаниите в най-голямата световна икономика.

Според данни на FactSet, 14 от 23-те компании от широкия индекс S&P 500, отели резултатите си за второто тримесечие, до момента, вече са посочили към силния долар, като фактор, въздействал им негативно през тримесечието.

А това може да е предвестник, на това което ни очаква по време на отчетния сезон:

232

Движението на курса на долара е критично за най-големите щатски компании, които вече са изнесли близо половината от бизнеса си извън пределите на най-голямата световна икономика. И опасенията за негативното въздействие на силния щатски долар, най-вероятно ще продължат, в среда на повишение на лихвите от страна на Фед.

Резервът, вече на два пъти повиши нивото на лихвите в САЩ, през тази година, като се очаква да направи това още веднъж до края на годината.

В допълнение, централните банки на други водещи региони по света, като ЕЦБ, АЦБ и ЯЦБ, не са толкова агресивни в политиките си, като федералния резерв.

Очакванията за второто тримесечие, са за средно повишение на печалбите на щатските компании от 6.5%. Това би било сериозно забавяне, спрямо отчетеното повишение от 14% през първото тримесечие на годината.