Forexnews.bg
Добра идея да се приберат част от печалбите от пазарите? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 10 Юли 2017 07:44

stock-market-correctionПред инвеститорите предстои волатилност и не би навредило, да „заключат“ част от печалбите си от пазарите, съветва Джак Буроджиан, главен икономист в UCX, цитиран от CNBC.

Пазарът, вече се повиши с 20% от изборите през ноември и може и да не е лошо решение, инвеститорите да приберат част от печалбите си от масата, смята експертът.

Причина за предстоящата волатилност, най-вероятно ще е промяната на политиката от централните банки, които започват да нормализират монетарните си практики.

„След като години наред, инвеститорите бяха на стероиди, в резултат на ултрастимулиращите политики на централните банки, това е на път да се промени. Когато пациентите започнат да стават свидетели на спиране на лекарството, най-вероятно ще видим и сериозен отлив“, смята Буроджиан.

Коментарите му, последваха тези на друг голям инвеститор – Рей Далио. Далиро, ръководител на най-големият хеджфонд в света, заяви през изминалата седмица, че централните банки по „ясен и разбираем“ начин, са дали на всички да разберат, че ерата на стимули е на път към своя край.

„Трябва да разберем, че наша е отговорността да продължим да танцуваме, но по-близо до изхода“, коментира Далио.

Буроджиан напомни още, че около една трета от държавните дългове, се контролират от централните банки.

Фед поведе централните банки, но останалите също вече имат готовност да последват резерва, към нормализиране на монетарните си политики. Пазарът се повиши пък, с 20% от ноември насам, така че може да е разумно, инвеститорите да приберат част от печалбите си за по-голяма сигурност.

Инвеститорите очакват още едно повишение на лихвите от страна на Фед през декември.