Forexnews.bg
ETF-те се превръщат в сериозен проблем за пазарите ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 07 Юли 2017 08:53

ETFsФинансовата институция Bank of America отправи предупреждение, че рекордните по размер средства, насочвани към индексните фондове, могат да предизвикат сериозен проблем.

Голямата популярност на този род пасивни инвестиционни схеми, може да доведе до ликвидни проблеми, алармират от финансовата институция.

„Реалните налични акции, за компонентите на S&P 500, може сериозно да се надценява“, се казва в анализ на щатската банка.

В крайна сметка, това може да доведе до по-сериозни флуктоации на фондовите пазари, особено в периоди на спад, при положение, че една компания, сектор, или пазарът като цяло са засегнати от един, или друг фактор.

Пасивните индексни фондове, станаха особено популярни сред инвеститорите. Те в момента, управляват средства от над 4 трилиона долара, сочи още докладът.

Например Vanguard, вторият най-голям издател на индексни фондове, в момента държи поне 5% в 491 от 500-те компании от S&P 500, според доклада. Това е сериозен ръст, спрямо държаните над 5% в едва 116 компании през 2010-та година и сочи към проблема, който се заформя.

Подобно мнение изразява и Джо Теранова, главният инвестиционен стратег в Virtus Investment Partners, управляващ активи на стойност 25 милиарда долара. „Опасността ще стане видима и обозрима, когато пазарът започне да сепонижава.“ Теранова, оприличава ситуацията като четири опашки от хора, които ще трябва да излязат само през четири входа от една сграда, в случай на спешност.

Докладът на финансовата институция, съветва още индивидуалните инвеститори да се насочват към по-недооценени части на пазара и е важно да изпреварват мениджърите на индексните фондове, когато стане момент, последните да ребалансират портфейлите си.

Другият проблем, който назрява е, че когато броят на купувачите, надвишава сериозно броят на купувачите, ликвидния проблем, ще се изразява в по-сериозно понижение на индексите.