Forexnews.bg
Добър ли е моментът да се влезе на щатските пазари? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 19 Април 2017 07:41

Ако инвеститорите седят встрани от пазара, в изчакване на корекция, те често изтърват голяма част от ръста. А може би момента да се влезе на пазара е изключително подходящ, поне според един технически анализатор.
Индексът на волатилността, известен още като VIX, наскоро достигна най-високата си стойност - от малко над 16, до голяма степен, следствие на геополитическата несигурност. Това се случи, след спада на щатските индекси в края на миналата седмица.

Ари Уалд, технически анализи на Oppenheimer, е на мнение, че са налице добри възможности за покупки, именно базирайки се на стойностите на VIX.

Уалд, посочва интересна корелация между движението на пазара и повишенията във VIX. В исторически план, когато „индикаторът на страха", се повишава над средните си стойности, докато пазарът е във възходящ тренд, се наблюдава над средната възвръщаемост за широкия S&P 500, в следващите три и шест месеца.

Като ръст на VIX, експертът описва, стойност с 50% по-висока от тримесечния минимум на индикатора. За възходящ тренд на пазара пък, се говори, когато S&P 500 е над 200-дневната си пълзяща средна величина.
Всеки път, когато посочените условия са били налице, от 1990-та година насам, широкият щатски индекс е носил средна възвръщаемост от 8%, в следващите шест месеца, на фона на едва 4% средно за подобен период, през последните 27 години.

vix

„Тези стойности говорят сами за себе си и може да са сигнал за добри възможности за покупки", коментира Уалд, пред финансовото издание CNBC.

Индексът VIX, известен още като „индикатора на страха", се е повишил със 7% от началото на годината.

През изминалата седмица, индексът „се обърна", или стойностите на фючърсите на показателя за следващия месец, станаха по-високи от същите за следващите два месеца. Експерти коментират, че това се случва изключително рядко.
Разбира се не всички анализатори, са оптимистично настроени за пазарите през следващите шест месеца. Те припомнят, че несигурността, тепърва може да расте, в светлината на предстоящите президентски избори във Франция и Германия, както и при по-нататъшно задълбочаване на конфликтите в Сирия и Северна Корея.

Няма как да не се обърнем и към старото правило „продавай през май и си почивай". Тази стратегия за „таймиране" на пазара, е базирана на исторически по-слабото представяне на пазара, през шестмесечния период от началото на май до края на октомври. А май, тепърва предстои...

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари