Forexnews.bg
Повишението в доходността на държавните облигации оскъпиха долара ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 18 Октомври 2018 08:41

dollareuroДоларът бе по-твърд спрямо основните си конкуренти в четвъртък след като Федералният резерв на САЩ (Фед) публикува протокола от заседанието през септември, на което е потвърдено, че централната банка вероятно ще продължи да повишава лихвените проценти до края на тази година.

От протокола на заседанието на 25-26 септември всички членове на борда на Фед са подкрепили повишаването на лихвените проценти, както и решението да се продължи ограничаването на програмата за подпомагане на икономиката, независимо от мнението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че ограниченията вече са отишли ​​твърде далеч.

Вероятността Фед да повиши лихвените проценти през декември е много голяма, според FedWatch Tool на CME Group. От там прогнозират, че ще има още две увеличения и през следващата година.

Индексът на долара, спрямо шестте основни валути, достигна 95.65 пункта в четвъртък, което е увеличение с 0.08% спрямо нивото от сряда.

"Доларът получи подкрепа от публикувания протокол от заседанието на Фед през септември", каза за „Ройтерс" Ред Атрил, ръководител на валутната стратегия в NAB. Според него, „доларовите бикове" залагат, че пазарът е подценен, което може да бъде променено от Федералният резерв на САЩ.

Доходността на американските 10-годишни държавни облигации нарасна до 3.21% в четвъртък, което повиши очакванията за продължаващо покачване на доходността. Последният път, когато доходността беше под психологически значимото ниво от 3%, беше на 18 септември.

Фокусът на вниманието на пазарните участници е насочен и към Рим, където италианското правителство задълбочава конфликта с Брюксел заради настояването на Италия да приеме бюджетен дефицит от 2.4% от БВП, която е повече от предишната цел от 1.9%.

Проектобюджетът на Италия за следващата година, който увеличава социалните разходи, намалява възрастта за пенсиониране и увеличава дефицита, може да наруши фискалните правила на Европейския съюз, които изискват от Рим да намали големия си публичен дълг.

Тази ситуация притесни инвеститорите заради нарастване на политическо напрежение между Брюксел и държавите от еврозоната.

Еврото спадна до 1.1497 щатски долара в четвъртък, след като загуби 0.65% в сряда. За последните три седмици единната европейска валута е загубила 2.73% спрямо долара.

„В момента Италия вероятно ще разгневи още повече страните от единния пазар, преди да са на лице първите стъпки към постигането на компромис. Ние очакваме еврото да слезе до 1.12 долара до края на 2018 г.", каза Филип Уе, стратегически анализатор в съобщение до клиенти на DBS.

Британският паунд загуби 0.12% спрямо долара в четвъртък, до 1,3096 щатски долара, отслабвайки след коментарите на главния преговарящ от името на ЕС Мишел Барние, че е необходимо повече време, за да се осигури сделка за излизане от Великобритания от ЕС.

Канадският долар също се промени, спадайки до 1.3040 щатски долара, или с 0.2% в сравнение с нивото от сряда. Зелените пари са се повишила с 1.6% спрямо канадския долар през последните 12 търговски сесии.

Йената нарасна до 112.53 йени за долар в четвъртък, след като американската валута спадна с 0.12% спрямо японската. Шест дни по-рано йената спадна до най-ниското си ниво, достигайки дъно от 112.72 йени за долар.

Австралийският долар обаче печели и нараства до 0.7128 австралийски долара за един американски в четвъртък, като прибави 0.3% спрямо зелените пари, благодарение на силните данни за намаляване на безработицата. Австралиецът удари двугодишно ниско ниво от 0.7039 австралийски долара на 5 октомври, а анализаторите все още очакват австралийската валута да остане под натиск.

"Комбинацията от засилващ се натиск на щатския долар върху другите валути и цените на суровините може да се стигне до двугодишното дъно около 0.7040 австралийски долара за един американски през идните сесии", прогнозира Майкъл Маккарти, главен пазарен анализатор на CMC Markets.

Пазарните участници отчитат съобщението от сряда на Министерството на финансите на САЩ, в което за пръв път от доста време насам не се посочва Китай или друг търговски партньор като валутен манипулатор. „Фактът, че те се въздържаха да посочат Китай за валутен манипулатор, е положително за пазарите, особено за валутите на развиващите се пазари", коментира Ред Атрил.

Източник: Infostock.bg