Forexnews.bg
Да се удължава долара отново е модерно ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 22 Май 2018 07:59

dollareuroБичите залози върху долара отново са модерни и актуални, след намаляване на напрежението между САЩ и Китай и отлагането засега на търговската война.

В допълнение, очакванията са, че Фед ще повиши нивото на лихвите, на следващото си заседание през юни, след като не направи това през май.

Доларовият индекс добави 2% от началото на месеца до момента, според статистиката на FactSet.

Нетните дълги позиции на спекулантите, за седмицата до 15-ти май отново са напозитивна територия, за пръв път от средата на март, точно преди първото тримесечие на лихвите за годината от страна на Фед.

“По-добрите очаквания вече са очевидни на спот пазара, където доларът се засилва, на фона на подобрението в лихвения диференциал“, според Джейн Фоли, главен валутен стратег в Rabobank.

Инвеститорите следят излизащите данни, за по-нататъшни доказателтсва за пазарния сентимент и бъдещата посока на зелените пари.

През първите две седмици на май, сметките на ливъридж, са държали нетни дълги позиции в долари, за пръв път от януари насам, спроед Стивън Гало, ръководител на звеното за валутна търговия в ВМО.

„Щатският долар преживява изключително силно повишение“, според Марк Чандлер, глобален стратег в Brown Brothers Harriman. “Това е функция от растящите лихви и постепенното повишение на увереността, че Фед ще повиши лихвите три пъти през тази година, а не два пъти, каквито бяха прогнозните очаквания“, допълва още експертът.

Следващата среща на Фед по отношение на лихвите е на 12-13 юни. Фючърсите сочат 95% шанс за повишение на лихвите с 25 базисни пункта през следващия месец.