Forexnews.bg
Повече време ще е необходимо на ЕЦБ за излизане от стимулите ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 20 Април 2018 15:51

mariodraghiНа ръководителя на Фед – Марио Драги, най-вероятно ще му е необходимо повече време, за да излезе от програмата на неконвенционални стимули, провеждана в момента от ЕЦБ. Около това мнение, се обединиха експертите, участвали в анкета на финансовото издание Bloomberg.

По време на предстоящата среща на ЕЦБ, която ще се проведе на 26-ти април, не се очаква промяна в семантиката, или тона на централната банка, смятат още експертите.

Очакванията на специалистите са, за край на стимулите от страна на централната банка, към края на годината. Това обаче, се очаква да се случи малко по-късно, отколкото бяха досегашните очаквания.

„ЕЦБ ще потвърди очакванията си за широк ръст на световната икономика“, според Кристиан Тодман, икономист в DekaBank. “Но, докато са налице рисковете от търговска война и серия от от слаби икономически данни, ЕЦБ най-вероятно ще продължи да отменя решението си за край на стимули“, коментира още експертът.

По-нататъшна яснота, относно кога ще е края на стимулите, от страна на ЕЦБ, може да се случи на срещата на централната банка през юни, смятат още експерти.

Повечето експерти обаче, очакват това да се случи през юли, или септември. Само 36%, смятат, че това ще се случи през юни, което е понижение от 46% през изминалия месец.

„ЕЦБ най-вероятно ще ползва комуникацията с пазара, изключително внимателно, с цел да не предизвиква по-сериозни спекулативни изменения в нивата на търговия на еврото, спрямо останалите основни валути.

„Еврозоната, няма нужда от повече стимули за стимулиране на инфлацията, която най-вероятно ще бъде достигната в средносрочен план. ЕЦБ предприема „бебешки стъпки“, в посока на премахването на стимулите. Не очакваме съществена промяна в политиката през април“, смята още Тодман.