Forexnews.bg
Инфлацията в САЩ най-висока от година ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 14 Февруари 2018 17:02

InvestИнфлацията в САЩ за януари изненада неприятно инвеститорите. Потребителските цени, през първия месец на годината, се повишиха с повече от очакванията, отбелязвайки най-голямото си повишение от година насам.

А това, разбира се накара инвеститорите да очакват повишение на лихвите през март. Нещо повече, накара много от тях да започнат да очакват три, а дори и четири повишения на лихвите през тази година.

През първия месец на годината, инфлацията се повиши с 0.5% през изминалия месец и с 0.3% по отношение на основния индекс на потребителските цени, изключващ силно волатилните цени на храните и горивата.

На годишна база, инфлацията възлезе на 1.8%, спрямо очакванията на пазарните участници за 1.7%. Или инвеститорите започват да усещат вече, натиска на повишението в цените, за които Фед и Джанет Йелън, отдавна предупреждават, че рано или късно, ще се материализират.

С включването на всички стоки, потребителските цени се повишиха с 2.1% през януари, на годишна база, което е над 1.9%, очаквани от икономистите.

След данните, фючърсите на щатските индекси отбелязаха сериозно понижение. Тези на Dow, преминаха на отрицателна територия от 330 пункта, или 1.3%, докато S&P 500 се понижи с над 1.2%.
Иначе преди това, щатските индекси се търгуваха комфортно на позитивна територия, след ръста им през вчерашната борсова сесия.

Повишиха се и лихвите по 10-годишните лихви, които достигнаха най-висока стойност от 2.87%. Двугодишните лихви, също нараснаха до 2.14% на годишна база.

„Прекарвам голяма част от времето си на телефона, за да обяснявам очакванията за повишение на инфлацията през март и април. А това показва, че пазарът въобще не е готов за това”, коментира Торстен Слок, главен анализатор на Deutsche Bank.