Forexnews.bg
Марк Карни: По-агресивна политика от АЦБ ще е необходима ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 08 Февруари 2018 17:34

paundДнес се проведе заседанието на АЦБ по отношение на лихвите, като напълно очаквано от всички, те бяха запазени без промяна. След него, банката завиши прогнозата си за икономически ръст, като тази за инфлацията се запази под 2%.

„Най-вероятно ще е необходимо да повишаваме нивата на лихвите постепенно, но по-рано от това, което очаквахме през ноември”, коментира още Карни.

Британската икономика, разполага с минимален свободен капацитет, което предопределя опасност от „прегряване”, заяви още Карни.

Сега, инвеститорите виждат около 75% шанс за повишение на лихвите от страна на АЦБ през май. Налице са 100% очаквания за августовско повишение на лихвите.

Очакваната политика на АЦБ, е напълно в унисон, със случващото се при останалите централни банки и Фед. Щатският резерв, се очаква да повиши нивата на лихвите три пъти през тази година, след като направи това също толкова пъти и през миналата година.

След данните, паундът поскъпна с 1% спрямо долара, достигайки нива на търговия от над 1.4000. 

„Централната банка на Великобритания, на практика намекна за съвсем скорошно повишение на лихвите”, според Силвия Даланджело, анализатор в Hermes Investment Management. “Основната цел на подобно действие би била по направление на предлагането в икономиката. Очакванията са, търсенето на стоки и услуги, да превиши предлагането в близко бъдеще”.