Forexnews.bg
Инфлацията в еврозоната се забавя ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 31 Януари 2018 18:28

InvestИнфлацията в еврозоната се забави през първия месец на годината, което намали очакванията на голяма част от пазара за по-скорошно нормализиране на лихвената политика от страна на ЕЦБ.

Индексът на потребителските цени, се повиши с 1.3% през първия месец на годината, спрямо стойността му от 1.4% месец по-рано. Това бе най-ниското ниво на инфлацията от юли на 2017-та година насам, според предварителните данни на еврозоната.

Инфлацията в еврозоната продължава да е при нива под целените от европейската централна банка 2%, което може да е сериозно предизвикателство пред плановете на Драги за нормализиране на лихвите и скорошен край на стимулите.

Въпреки данниет, еврото продължи да се търгува спрямо долара при изключително високи нива от над 1.2450.

Всъщност, не еврото е силно, а доларът е слаб. При това, малко преди решението днес на Фед относно лихвите. Очакванията на анализаторите са, резервът да запази нивата на лихвите без промяна, а тяхното следващо повишение да бъде оставено за новия ръководител на Фед – Джером Пауъл, който ще замени Йелън през следващия месец.

Основна роля за ниската инфлация в еврозаната за пореден месец са енергийните цени. Те се повишават през първия месец на годината с 2.1%, след ръст от 2.9% през декември.

По-сериозно повишение от 1.9%, е налице при хранителните стоки и тютюневите изделия, които през миналия месец поскъпваха с над 2%.