Forexnews.bg
Колеблив долар след обявяването на данъчния законопроект в САЩ ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 20 Декември 2017 13:44

dollar euroДоларът поскъпна спрямо повечето валути във вторник, благодарение на оптимистичните данни от данните за разрешителните за строеж в САЩ, но печалбите бяха ограничени от съмненията относно цялостното въздействие на основния план за преразглеждане на данъците в страната. Управляваната от републиканците Камара в САЩ одобри мащабен данъчен законопроект във вторник, след това законопроектът мина през Сената и беше одобрен. Мнозинството в американския сенат е на републиканците и това улесни приемането на проекта.

Зелените пари поскъпнаха спрямо йената, а срещу еврото поевтиняха, след като парламентът одобри законопроекта. Капиталовите пазари по целия свят се повишиха тази седмица, водени от надеждите около намаляването на данъците, но щатската валута остана заглушена. Търговците смятат, че по-голямата част от положителното въздействие върху пазара от намаляването на корпоративния данък е вече отиграно. Основаната задача на данъчния план е даде възможност на американските мултинационални компании да репатрират приблизително 2.6 трилиона долара в печалби, акумулирани в предходни периоди.

В началото на сесията доларът поскъпна осезаемо, след като данните за жилищно строителство в САЩ отчетоха 13-месечен връх през ноември, докато данните за строежите на еднофамилни къщи удариха 10-годишен връх. В края на сесията зелените пари бяха с 0.28% по-високо срещу йената до 112.85 йени.

Щатската валута не промени стойността си особено срещу швейцарския франк, но осезаемо поскъпна спрямо австралийския, новозеландския и канадския долар. Срещу британския паунд беше отчетен ръст, но в края на сесията успя да се върне на по-ниските си нива от вчерашния ден. Доларовият индекс, измерител на щатските пари спрямо шестте основни валути, падна от 93.25 до 93.05 пункта. Срещу еврото зелените банкноти се представиха слабо, като единната валута затвори сесията на ниво 1.18399, което е с 0.51% по-висока спрямо понеделник. За годината европейската валута е постигнала 12% ръст и гони представянето си от 2004, когато е и най-големия годишен ръст в историята.

Американските акции паднаха във вторник, а корекцията в цената на цените книги на Apple предизвика спад и в по-широкия технологичен сектор. Индустриалният Dow Jones затвори с 37.45 пункта по-ниско до 2 4754.75 пункта. Широкият S&P500 се понижи с 0.3% до 2 681.47 пункта, докато технологичния сектор отчете корекция от 0.5%. Технологичният NASDAQ Composite изгуби 0.3% от стойността си до 5 963.85 пункта. Тази година е много силна за трите основни индекса. Dow Jones, S&P 500 и NASDAQ нараснаха съответно с 25.5%, 20.2% и 29.9%.

Акциите на технологичния гигант Apple паднаха с 1.1%, след като от Nomura Instinet, който са едни от най-големите инвестиционни посредници от почти половин век насам, понижиха акцията от Buy на Neutral. Анализаторите на компанията обясниха, че печалбите от акциите по случай новия iPhone X, ще бъдат на по-късен етап. Apple е една от най-популярните и търгувани компании на Wall Street и Main Street и рядко получава отрицателни мнения. Акциите на Darden Restaurants нараснаха с 6.8% до края на сесията, след като обявиха по-добри приходи от очакваното. Производителите на тежкотоварни превозни средства Navistar също обявиха по-добри от очакванията печалби и повишиха акциите си със 7.4%.

Технологичният сектор остава най-добре представящият се сектор тази година, покачвайки се с над 40%, затова корекцията трябва да бъде отчетена от инвеститорите като сигнал за прибиране на дивидентите в края на годината. Инвеститорите също така правят и пауза, след като "надуха" акциите в очакване на данъчната реформа. Според нея корпоративния данък ще бъде намален от 35% до 21%.

Продължаващото прекъсване на тръбопровода в Северно море, намаляването на предлагането от страна на ОПЕК, както и очакванията, че запасите от суров петрол в САЩ са паднали за пета поредна седмица, подкрепиха цените на петрола и те поскъпнаха. Лекият суров американски петрол поскъпна с 30 цента до 57.46 долара за барел. Сортът Брент нарасна с 59 цента до 63.82 долара за барел. Цената на британския петрол беше повдигната поради изключването на тръбопровода "Forties", като точно преди 1 седмица черното злато достигна до 65.83 долара за барел. Този връх не беше достиган от средата на 2015 година. Все пак анализаторите са разколебани относно бъдещите стойности на цените, тъй като нарастващото американско производство е в противоречие с опитите за съкращения от страна на ОПЕК.

При благородните метали, златото се повиши съвсем малко във вторник, очаквано заради малко по-колебливия долар. Златото е на път да отчете най-тесния си диапазон на търговия през последното тримесечие. Спот цената на златото се повиши от 1 261.54 до 1 261.78 долара за тройунция, докато фючърсните цени на ценните кюлчета за доставка през февруари отвориха на 1 264.60 и затвориха на 1 264.80 долара за тройунция. Сред другите ценни метали, среброто поевтиня до 16.05 долара за тройунция, което е с 0.5% по-малко спрямо понеделник. Платината се повиши с 0.8% до 914 долара за унция, търгувайки се под 2-месечния си връх от 919.40 долара за унция. Паладият достигна 1 023.95 долара за тройунция след 0.6% ръст.

През днешния ден пазарите ще са бедни откъм новини. В 15:15 часа българско време председателя на централната банка на Великобритания Марк Карни ще произнесе реч от трибуната. В 17:00 часа ще бъдат обявени и резултатите от продажбите на домове в САЩ за месец ноември, като очакванията са за ръст от 5.48 млн. до 5.54 млн. От 17:30 часа излизат и запасите от лек суров американски петрол, като очакванията са спадът от предходния период от 5.117 млн. барела, да намалее с нови 3.769 млн. барела. Денят ще завърши с обявяването на резултатите от БВП на Нова Зеландия в 23:45 часа, като очакванията са предходните 0.8% ръст в икономиката да паднат на 0.5%.

Източник: Петър Лавов, анализатор БенчМарк Финанс

Настоящата публикация не е изготвена по правилата за изготвяне на инвестиционни изследвания. Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение или препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия. БенчМарк Финанс използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване на анализа или стратегията. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до загуби.