Forexnews.bg
Изненадващ спад на индустриалното производство в Германия ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 07 Декември 2017 13:34

german flag-apha-090313Индустриалното производство в Германия, изненадващо се понижи за втори пореден месец през октомври, като работниците са взели допълнителна отпуска и почивни дни през месеца. Това се очаква да навреди на най-голямата европейска икономика и да се отрази негативно върху най-доброто й представяне от шест години насам.

През десетия месец на годината, индустриалното производство се понижи с 1.4% на месечна база, след като през септември намаля с ревизирани 0.9%, според данни на националната статистика на страната.

Данните се оказаха далеч под средните очаквания на анализаторите за ръст от 0.9% през месеца. На годишна база ръстът на индустриалното производство възлезе на 2.7%, посочиха още изнесените резултати.

Данните станаха реалност, въпреки изненадващото повишение на заводските поръчки за трети пореден месец през октомври. Компаниите износителки в Германия, се облагодетелстват от силното търсене инвестиционни стоки извън пределите на еврозоната.

Това направи така, че бизнес доверието в Германия да се повиши до исторически най-високите си нива през изминалото тримесечие.

Броят на почивните дни, взети от немските работници през октомври, до голяма степен са допринесли за лошите данни, коментираха от министерството. „Силните поръчки и най-вече оптимизмът по отношение на бизнес очакванията, сочат към продължаващ добър момент за икономиката”, смятат още от там.

Промишленото производство се понижи с 2%, водено от спада в производството на инвестиционните и потребителските стоки. Енергийното производство се е повишило с 5.1%.