Forexnews.bg
Австралийската банка запази лихвите, изпрати австралиеца надолу ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 07 Ноември 2017 22:01

australia-dollarАвстралийската централна банка запази нивата на лихвите при рекордно ниски нива за 14-ти пореден път днес.

Това обаче, скоро може да се промени, в предвид на прогнозите на централната банка за ръст от 3% през следващите няколко години и понижение на безработицата от текущите й нива при 5.5%.

Далеч по-предпазлив обаче, бе тона на централната банка по отношение на потреблението и инфлацията.

„Инфлацията най-вероятно ще остане ниска още известно време, отразявайки слабия ръст на потребителските разходи и нарасналия конкурентен натиск, особено в сектора на търговията на дребно“, според Филип Лоу. „Доходите на домакинствата растат бавно, а нивата на дълг са високи“, коментира още Лоу.

За последен път австралийската банка понижи лихвите през август на 2016-та година за да се предпази от опасността от дефлация. Банката все още среща сериозни трудности да върне ръста на потребителските цени обратно при нива от 2-3%.

Инфлацията възлезе на едва 1.8% през третото тримесечие на годината, но дори и това изглежда доста високо ниво в краткосрочен план.

Според Australian Bureau of Statistics (ABS) вградената инфлация всъщност е по-скоро към 1.6%.

Жестоката конкуренция между търговските вериги в страната, на практика ги накара да намалят цената, особено при супермаркетите.

Тревожен сигнал се дава по направление на дълга на домакинствата, който вече е при исторически пик от 190% от разполагаемия доход и се повишава по-бързо от заплатите.

Фючърсния пазар, не очаква повишение на лихвите в Австралия до началото на 2019-та година. Всичко това, се отразява изключително негативно на австралийския долар, който се понижи до 0.7636, спрямо щатския, или най-ниската си стойност от началото на юли насам.