Forexnews.bg
По-слаба инфлация в еврозоната ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 31 Октомври 2017 14:40

draghi-2Инфлацията в еврозоната изненадващо се е забавила през октомври, което отдалечава шансовете за по-агресивно нормализиране на лихвата от страна на ЕЦБ. От там вече, обявиха плановете си за намаляване на програмата си за обратно изкупуване на активи, но излизащите данни, могат да променят плановете на Марио Драги.

Цените са се повишили с 1.4% през настоящия месец на годишна база, спрямо повишението им с 1.5% през септември. Така инфлацията се оказа под средните очаквания на анализаторите.

Основният индекс на потребителските цени, който не отчита силно волатилните цени на храните и горивата, се понижи под 1%, за пръв път от пет месеца насам. Тя възлезе на 0.9%

Еврото запази ниските си нива на търговия спрямо долара, при нива от около 1.1630 долара, след резултатите. Все повече стават експертите обаче, които предупреждават че слабостта на щатската валута може да продължи към следващата психологическа граница от 1.1500.

В отделен доклад, стана ясно, че ръстът на еврозоната се е повишил с 0.6%, което превиши леко средните очаквания. На годишна база, ръстът възлезе на 2.5%, или най-доброто му представяне от началото на 2011-та година.

Или данните сочат сериозна дилема пред ЕЦБ. Да продължат с нормализирането на политиката си в среда на забавяне на инфлацията и нормализиране на ръста на еврозоната. Това в ситуация в която доверието в икономиката на еврозоната е най-висока от 17 години насам.

Данните за инфлацията, може би не са особена изненада за Драги. През изминалата седмица той заяви, че се очаква ръстът на цените да не е особено силен в месеците до края на годината.