Forexnews.bg
Продажбите на дребно в Япония с най-голям ръст от три месеца ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 30 Октомври 2017 08:26

japan-economyПродажбите на дребно в Япония се повишиха през септември, с най-ускорения си темп от три месеца насам, което е признак, че потребителите харчат повече за дрехи и ежедневни стоки.

Ръстът от 2.2% в продажбите на дребно през септември, бе под средните очаквания на анализаторите обаче, за повишение на индекса с 2.5%. В същото време данните за август бяха ревизирани до 1.8% на годишна база.

Данните окуражават експертите, да очакват засилване на инфлацията в близко бъдеще, което поддържа тезата, че японската централна банка се справя добре и ще продължи със стимулиращите си мерки.

Според някои пазарни участници потребителските разходи, все още проявяват умерен ръст и трябва да се продължат целенасочените мерки за стимулиране на икономиката.

Разходите за дрехи, са се повишили с 5% през септември, на годишна база, което бе най-ускореният им ръст от три месеца насам.

Междувременно, срещата на японската централна банка се очаква да приключи утре, след което се очаква финансовата институция да запази настоящата си политика. Срещата става реалност, след изборната победа на Шинзо Абе.

Инфлацията през септември в Япония възлезе на 0.7%, което все още е далеч под целените от ЯЦБ лихви – в размер на 2%.