Forexnews.bg
ЕЦБ обявява край на стимулите през септември? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 14 Юли 2017 08:02

ECBЕвропейската централна банка, е много вероятно да сигнализира край на програмата си за обратно изкупуване на активи през септември. Такова действие се очаква да се случи през следващата година, според анализ на финансовото издание the Wall Street Journal.

Част от пазара, очаква отмяната на програмата да е с еднократно действие, докато според други, това ще става плавно и постепенно, с намаляване на обема на изкупуваните активи.

През изминалия месец, ръководителят на ЕЦБ – Марио Драги, отвори вратата за край на монетарните стимули, заявявайки че икономиката на еврозоната се развива стабилно.

Официални представители на банката, които наскоро коментираха за Reuters, посочиха септември, или октомври, като най-вероятното време за вземане на подобно решение, но „натъртиха“, че такова, до голяма степен ще зависи от излизащите макроикономически данни.

Драги се очаква да говори на симпозиума на Фед, само две седмици, преди срещата на ЕЦБ, на 7-ми септември. Това ще е завръщането му на симпозиума, за пръв път от три години. На него, се очаква Драги да подскаже, какви ще са следващите действия на резерва.

„Посоката и времето на решението, има смисъл според нас“, коментират икономисти от ABN Amro.

„Всъщност, нашият базов сценарий е, че ЕЦБ ще обяви намаляване на обема на изкупувани облигации, на септемврийската си среща, което да влезе в сила от януари на следващата година“, се казва още в публикувания анализ.

Според редица експерти обаче, има сценарий, при който ЕЦБ да забави малко политиката си на излизане от стимули, предвид на слабостта на инфлацията. Последната показва признаци на забавяне и все още е далеч под целените от централната институция 2%.