Forexnews.bg
Йената най-зависима от централните банки от десетилетие ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 13 Юли 2017 08:49

BN-NW755 yenabe GR 20160505104239Политиката на централните банки, винаги е била от особена важност за йената, но в момента, тази зависимост, е най-висока поне от 2007-ма година, според статистиката.

Очакванията за поддържане на политика на рекордно ниски лихви, от страна на японската централна банка, в среда на повишение на лихвите от останалите централни банки по света, връща на мода, кери трейдинга, наблюдаван преди финансовата криза.

Тогава, инвеститорите масово купуваха високодоходни валути, като австралийския, или новозеландския долар, продавайки йената. И това, водеше до поевтиняване на йената.

Фед, вече е в средата на цикъла си на повишение на лихвите, с общо четири повишения, от края на финансовата криза, две от които бяха направени през тази година.

В същото време, инвеститорите очакват щатският федерален резерв да направи още едно повишение до края на тази година.

Така ЯЦБ започва да изглежда изолирано, на фона на политиките на останалите централни банки по света.

Банката, вече даде заявка, че планира да запази нивата на лихвите без промяна, като интервенира на паричните пазари, с цел запазване на лихвите по 10-годишните облигации при ниски стойности.

Или, в момента връзката между движението на йената и очакванията за политиката на централните банки, е по-голяма дори отпреди кризата от 2008-ма година.

„Всичко опира до нормализирането на политиката на централните банки в развитите страни”, според Стивън Инс, валутен стратег в Oanda Corp.