Forexnews.bg
Йелън: Щатската икономика е достатъчно силна ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 12 Юли 2017 19:48

janettЩатската икономика е достатъчно силна, за да може Фед да продължи с повишението на лихвите и намаляване на рекордния си баланс, въпреки ниската инфлация, коментира Джанет Йелън, пред Конгреса днес.

Йелън описа най-голямата световна икономика, като вървяща към стабилен ръст и продължаваща да добавя нови работни места, водена от силното вътрешно потребление и наскорошното повишение в бизнес инвестициите. Сега, щатската икономика се подкрепя и от стабилното развитие на икономиките в световен мащаб.

Фед продължава да „залага“, че ръстът на щатската икономика, постепенно ще инициира и по-нататъшно повишение на лихвите с времето. В допълнение, Джанет Йелън потвърди позицията на резерва, че намаляването на баланса, в размер на над 4 трилиона долара, ще започне по-късно през тази година.

Йелън уточни обаче, че предвид настоящите обстоятелства, лихвите няма да има нужда да се повишават „много повече“, за да достигнат неутрално ниво, което нито ще окуражава, нито ще обезкуражава икономическия ръст и активност.

Фед смята, че икономиката на САЩ все още има нужда от облекчена монетарна политика, така че инвеститорите едва ли ще могат да очакват по-агресивна политика по отношение на лихвите от тук нататък.

На този етап обаче, икономиката на страната остава достатъчно в добра позиция, за да може резервът да продължи с политиката си на повишение на лихвите, смята още Йелън.

Фондовите пазари, реагираха изключително позитивно на изявлението на Йелън, като водещите индекси, регистрираха ръстове от близо 1%. Сериозни повишения отбелязаха и европейските борсови индекси.

Доларът отбеляза известно повишение спрямо еврото, връщайки се близо до психологическата граница от 1.1400. Спрямо йената обаче, доларът продължи с вчерашното си понижение.

Златото и останалите благородни метали, посрещнаха коментарите на Фед с повишения. Платината добави, близо два процента към стойността си.