Forexnews.bg
Еврото проби 1.10 спрямо франка, продължава силно нагоре ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 11 Юли 2017 13:26


swiss frankШвейцарският франк се понижи до едногодишен минимум спрямо еврото, което предполага, че е необходимо само швейцарската централна банка да не променя политиката си, за да постигне целта си – слаб франк.

Основните централни банки в Европа, вече отправят сериозни намеци, че ще видим нормализиране на монетарните им политики. Това инициира, сериозен ръст на еврото през последните месеци.

Анализатори от UBS Group AG и Nomura Holdings Inc., прогнозират по-нататъшно поевтиняване на швейцарския франк, който вече е при ключовото ниво от 1.10 спрямо еврото. Или най-ниската му стойност от юни на миналата година.

„Ако останалите части на света предлагат по-високи лихви и швейцарската банка остане зад лихвената крива, то определено инвеститорите ще искат да се разграничат от лихви при нива близки до нулата, или отрицателните лихви на швейцарския франк”, коментира Лефтерис Фармакис, анализатор вUBS, в писмо към клиентите на банката.

Сега, когато на хоризонта липсват сериозни политически рискове в еврозоната, инвеститорите не виждат особени причини да държат швейцарски франк. Експертите на UBS, прогнозират поскъпване на еврото до нива от 1.13до края на годината.

Тези коментари, могат да са „музика” за ушите на ръководителя на швейцарската национална банка – Томас Джордан, който през изминалия месец заяви, че франкът продължава да е надценен.

Швейцарският франк се понижи с 0.3% до 1.1040 франка за едно евро. Пробивът на психологическата граница от 1.10, може да отключи по-нататъшни загуби за швейцарската валута, според технически анализатори.
От техническа гледна точка, валутната двойка тества фибоначи нивото при 78.6% на спада си от юни 2016-та година.