Forexnews.bg
GS: Йената най-корелирана с настроенията за изключване на риск ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 11 Юли 2017 09:38

japan-economyКогато става въпрос за „остров на спасение“ при валутите, йената е най-сигурната валута, според доклад на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc.

Японската валута, в най-голяма степен кореспондира с глобалните рискове активи, през последното десетилетие, сочи анализ на Кевин Дали, от GS.

Той е сравнил дневната и месечната флуктоация с кошница от валутите на 28 развити и развиващи се страни, в два пет-годишни периода между 2007 и 2011 и 2012 и 2016-та година.

Йената е посочила най-постоянна негативна корелация с глобалните индекси, щатският суров петрол и лихвите по 10-годишните държавни облигации.

„Йената е най-силната валути, сред валутите смятани за „спасителен остров“ от инвеститорите. Второто място по този показател се споделя от швейцарския франк и щатския долар“, коментират още от GS. “От другата страна на спектъра, няколко валути на развиващи се пазари, се борят за приза най-свързани с настроенията за включване на риска“.

Изследването стига до извода, че валутите най-свързани с настроенията за риск, сред инвеститорите са – мексиканското песо, южноафриканският ранд, канадския и австралийския долар.

Става ясно още, че негативната корелация между долара и цената на петрола е била по-слаба през втория петгодишен период до 2016-та година. Това означава, че или корелацията е била по-силан, след края на финансовата криза, или тя е отслабнала през втория период, следствие на бума в шйстовото производство в САЩ.

Корелацията между валутите и 10-годишните щатски облигации е позитивна, с изключение на йената.

Когато цената на петрола се повиши, валутите на страни износителки като Канада, Колумбия и Русия се представят по-добре от останалите валути, а йената и швейцарския франк се представят по-слабо.