Forexnews.bg
Японската банка играе опасна игра ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 11 Юли 2017 08:20

yen dollarНа теория, растящите лихви по щатските облигации отслабват йената спрямо долара, което е добра новина за ориентираната към износ японска икономика. За да продължава купона обаче, японската централна банка, трябва да държи нивата на лихвите по 10-годишните облигации около нула процента.

И това е точно нещото, което японската централна банка се опита да направи в петък. За трети път от миналия септември, централната финансова институция предложи да купи неограничено количество облигации, което понижи лихвите по 10-годишните облигации от петмесечния им връх при ниво от 0.105%.

Всичко това, бе в унисон с политиката на ръководителя на японската централна банка – Харухико Курода, да контролира нивата на лихвите. Или трейдърите приемат, че Курода, ще спазва обещанието си, да държи лихвите в диапазона между минус 0.1% и 0.1%.

Изкуственото държане на лихвите в Япония обаче, в среда на повишението им в останалите части насвета, не е особено добра новина за акциите.

За начало, около 30% от акциите на компаниите от индекса Topix се държат от чуждестранни инвеститори. По-слабата йена, означава по-малки капиталови печалби за институционалните инвеститори.

Трябва да се спомене и японския финансов сектор, който заема 13% от индекса. Всеки път, когато японската централна банка, предприеме мерки по понижение на лихвите на 10-годишните облигации, акциите на банковите компании се понижават.

Това прави йената изключително силно волатилна. А високата волатилност, намалява възможностите на компаниите да планират бъдещите си финанси.

Прогнозите за йената спрямо долара, варират в доста широки граници – между 100 и 120 йени за долар, за следващата година. Над 40%, смятат, че доларът ще се търгува в диапазона между 100 и 109 йени, докато останалите смятат, че доларът ще е по-скъп от 109 йени.

За сравнение, доларът се търгува в момента при нива от около 114 йени, като достигна вчера най-високата си стойност от два месеца насам.

Също така не е особено ясно доколко слабата йена ще подкрепи японския износ. За последните 10 години обезценката на йената спрямо долара е 8.8%, което кореспондира с 8.8% ръст в корпоративните печалби. Според икономисти, поскъпването на долара с 10 йени, спрямо долара, се интерпретира в 5.6% ръст на корпоративните печалби.