Forexnews.bg
Какво мислят за EUR/USD най-прецизните експерти? ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 10 Юли 2017 07:40

euroЕврото отбеляза съществено повишение спрямо долара. По-точно – 8% от началото на годината до нива от 1.14.

Според експерти от DZ Bank AG, единната валута ще отбележи по-нататъшно повишение до 1.15 до края на тази и 1.18 до средата на 2018-та година. Прогнозите на банката са над средните очаквания на анализаторите, за 1.13 до края на тази година и при тези стойности до средата на следващата година.

Сред 80-те банки, с прогнози за евро-долар, само 23 виждат нива от 1.15, или повече до края на тази година. Така, че DZ, явно е далеч по-бичи настроена от останалите пазарни участници.

„Еврото има известен потенциал за по-нататъшен ръст през следващите 12 месеца“, смятат от банката. Политическите рискове намаляват, като в същото време икономиката на еврозоната се стабилизира и „набира скорост“, смятат още от там.

Трябва да се отбележи, че тази позиция се споделя и от третия най-прецизeн в прогнозите си за еврото експерт – Джеръми Стретч от Canadian Imperial Bank of Commerce, според който еврото ще е при нива от 1.14 до края на тази и 1.16 до средата на следващата година. Отвъд тези нива, не е изключено, единната валута да достигне дори 1.18 до края на следващата година.

„Бяхме позитивни за еврото през последните три до шест месеца, като сме свидетели на по-нататъшна сила на еврото. Това ни прави по-позитивни за следващите 12 месеца“, коментира Стреч.

Анализаторите са разделени в момента на две групи. Има и група, която предрича съществена слабост за еврото. От втората най-прецизна в прогнозите си за еврото банка - Rand Merchant Bank, прогнозират понижение до 1.10 за еврото, спрямо долара до края на тази година и възстановяването му до 1.12 до средата на 2018-та година.

Причина за тези очаквания са, че ЕЦБ едва ли ще повиши скоро лихвите, докато Фед ще продължи да прави това.

През изминалата седмица, коментари от Марио Драги, изпратиха еврото нагоре.