Forexnews.bg
Британската инфлация мина под нулата за пръв път от над 50 години насам ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 19 Май 2015 11:08

uk food inflaion

Потребителските цени във Великобритания отчитат понижение от 0.1% на годишна база през април, като така инфлацията в страната падна под нулата за пръв път от повече от половин век насам, обяви днес Националната статистическа служба на Обединеното кралство. Като се изключат по-волатилните групи продукти като храна и енергия, базовият CPI индекс регистрира по-слаб ръст от предвижданото, от 0.8%, вместо прогнозирания 1%.

Най-чувствителен негативен натиск над инфлацията са оказали разходите за воден и въздушен транспорт, като вероятен фактор, повлиял над резултата, са великденските празници, коментират статистиците. Отделно, значение има и по-скромното поскъпване при облеклата, алкохолните напитки и тютюневите изделия.

Английската централна банка предупреди, че инфлацията във Великобритания вероятно ще остане близо до нулата, и дори може да прекрачи под тази граница през летните месеци, предвид последиците от поевтиняването на петрола и ценовата война, водена от супермаркетите в страната. В допълнение, силният паунд понижава стойността на вносните стоки. Регулаторите обаче очакват ръстът на потребителските цени да се оживи към края на годината.