Forexnews.bg
Накъде ще поеме доларът през 2019-та година? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 10 Януари 2019 18:19

Американският долар (USD)започна новата 2019 година в смесени настроения, на фона на повишената волатилност на глобалните финансови пазари и преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на търговската война между двата икономически гиганта.

Междувременно, щатското правителство частично спря работа на 22 декември поради спора за стената по границата с Мексико, която иска да построи президента Тръмп Въпреки това, спекулациите, че Доналд Тръмп ще обяви извънредно положение нарастват. Законите на САЩ позволяват на президента на страната да одобрява военни строителни проекти по време на война и извънредно положение, но финансите трябва да дойдат от Министерството на отбраната.

Напоследък виждаме сериозен ръст на прогнозите за слаб долар през 2019. Най-изтъкваните причини за потенциално поевтиняване на „зелените пари“ са отслабване на американската икономика и забавяне на цикъла по затягане на политиката на Федералния Резерв.

dimi

Цялото интервю с Димитър Цонев, управител на Admiral Markets клон България, можете да гледате от ТУК!

 

Но нека видим какво се случи през изминалата година, преди да прогнозираме какво може да се случи през 2019.

Щатският долар започна колебливо 2018 година, след като през февруари доларовият индекс падна до 88,14, което са най-ниското ниво на този показател от декември 2014. Това дъно бе последвано от рязко поскъпване на “зелените пари” и в края на ноември доларовият индекс достигна 15-месечен връх от 97,52.

До началото на декември 2018 еврото и паунда загубиха повече от 5% срещу “зелените пари”, а чувствителния към риск австралийски долар се потопи с 7,37% срещу американския си съименник.

В краткосрочен план настроенията около долара остават позитивни. Федералния резерв вероятно ще продължи цикъла си по за затягане на монетарната политика, с което ще продължи да подкрепя долара.

Въпреки това, в по-дългосрочен аспект се очаква забавяне на американската икономика, тъй като ефектът от данъчните стимули въведени от администрацията на Доналд Тръмп избледнява. Това може да накара ФЕД да намали темпото и дори да спре временно вдигането на лихвите. Трябва да отбележим и че голяма част от повишенията на лихвите в САЩ вече фактурирани в цената на USD.

Освен това, продължаващото търговско напрежение между САЩ и основните им търговски партньори в един момент може да окаже негативен ефект върху американската валута.

За повече информация как да търгуваме американски долар и още над 8000 финансови инструмента можете да се свържете с екипa на 02/981 11 11 или да ни пишете Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Ако това видео Ви е било полезно можете да го харесате и да се абонирате за YouTube канала Admiral Markets на Български. Лек и успешен ден.