Forexnews.bg
Златото и среброто - накъде през 2019-та година? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 09 Януари 2019 17:29

В началото на 2019 година виждаме отчетлива подкрепа за златото и други метали като среброто. Само за последния месец до 8 януари златото успя да спечели около 2,50% или над $50 за тройунция и се покачи до малко $1300. В същото време среброто скочи от $14,21 в началото на декември до $15,87 в първите дни на 2019 г. Това изглежда потвърждава прогнозите, че 2019 година може да годината на металите.

Златото стартира и 2018 година с възходяща тенденция, но бързо навлезе в диапазон, в който се търгуваше до средата май. На 15 май този диапазон от $1300 до $1365 бе пробит надолу, което доведе до стръмно низходящо движение до $1160 за тройунция.

Два от основните фактори, които влияят на цената на златото са лихвените нива и доходността по облигациите, и тенденциите при доларовият индекс.

През следващата година ФЕД вероятно ще продължи с покачването на лихвените нива, което може да доведе отлив на капитали от фондовия пазара, а една от най-добрите алтернативи на акциите са именно суровините, особено златото.

dimi

Цялото интервю с Димитър Цонев, управител на Admiral Markets можете да гледате от ТУК!

 

Относно долара, повечето повишения на лихвите от ФЕД през 2019 вече за включени в цената на щатския долар и те едва ли могат да тласнат “зелените пари” нагоре в дългосрочен план, освен ако централните банкери не поднесат сериозна изненада за пазарите. Междувременно, повечето очаквания са, че икономиката на САЩ ще се забави пред следващата година, което също може да се отрази негативно на USD.

Следователно, при подобно стечение на обстоятелствата, е съвсем нормално да прогнозираме ръст в цените на златото и металите като цяло. В края на ноември златото се търгува на нива от около $1220 за тройунция и през 2019 е реалистично да се очаква връщане поне до диапазона от началото на годината $1300-$1365. А защо не и по-нагоре?

Друг метал, който може да се възползва от потенциалните нискорискови пазарни настроения, е среброто. Трябва да отбележим, че през ноември среброто падна до 3-годишно дъно малко под $14. През 2019 ценния метал може да изтрие загубите си от 2018 година и да се върне над нива от на над $18 за унция. Защо не и над тези нива?

За повече информация как да търгувате метали и суровини като цяло можете да се свържете с екипa на Admiral Markets UK клон България 02/981 11 11 или da им пишете Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Ако това видео Ви е било полезно можете да го харесате и да се абонирате за YouTube канала Admiral Markets на Български. Лек и успешен ден.