Forexnews.bg
Най-голям ръст за щатските индекси от 2009-та, S&P и Dow с 5% нагоре ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 27 Декември 2018 07:49

stock-market-correctionФючърсите на американските борсови индекси спаднаха в четвъртък, което предполага, че инвеститорите не са готови да надграждат най-голямото рали в американските акции от 2009 г. насам.

Фючърсните контракти на S&P 500, които изтичат през март, се понижиха с 0.6%, след като основният показател се повиши с 5% в сряда. Фючърсите на Dow Jones Industrial Average и Nasdaq 100 спаднаха с 0.6% и 0.7% съответно.

Щатските индекси отбелязаха най-голямото си възстановяване от финансовата криза насам вчера. След като стартираха на отрицателна територия, те успяха да се възстановят от спада си и отбелязаха сериозни ръстове.

Широкият S&P 500 се повиши с 4.96%, а индексът на Dow Jones добави 4.98% към стойността си, или над 1 080 пункта.

С най-много от индексите се повиши технологичнията Nasdaq, добавил 5.8% към стойността си.

Серия от събития доведоха до драматичния обрат при индексите. Високопоставен представител на Белия дом увери инвеститорите, че председателят на Федералния резерв няма да бъде уволнен, съобщава Bloomberg News през уикенда.

Тръмп направи необичайно преки коментари за фондовия пазар във вторник, заявявайки, че акциите представляват "огромна възможност за закупуване". Новината, че американска делегация ще посети в Пекин в началото на януари за търговски преговори, даде последния тласък на акциите.

Експертите обаче, не са толкова оптимистично настроени относно пазарите. Ралито в сряда е малко вероятно да се запази, тъй като "фундамента не е променен", смята Кайл Рода, пазарен анализатор от IG Group Holdings Plc. "Пазарите все още са нервни за това как световната икономика ще реагира по време на циклично забавяне, без подкрепата на централните банки," каза той по телефона пред Bloomberg.

Историята показва, че често след дълги и продължителни спадове следва "подскок на мъртвата котка". При осемте предходни мечи пазари, индексът S&P 500 се е повишавал с над 2.5% повече от 120 пъти, според данни на Bloomberg.

Затварянето на американското правителство и търговското напрежение между двете най-големи икономики в света са сред причините за предпазливост от страна на инвеститорите.