Forexnews.bg
Колко още надолу и какво да купувате в среда на понижение? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 21 Декември 2018 13:12

facebook-instagram-logos-266246 1Щатските индекси се размазаха и пред инвеститорите стоят два въпроса - до кога ще продължи понижението и какво може де се купува. Рано, или късно спадът ще премине, противно на всеобщото усещане в момента. Широкият щатски индекс се е понижил с 16% от върха си през септември и е на 130 пункта от навлизане в мечи пазар. Припомняме обаче, че мечи пазари, обикновено се случват при рецесия за щатската икономика, а симптоми за такава, все още няма.

Какво мислят експертите?

Днес пазарът е свръхпродаден. Това означава ли, че няма да продължи да пада? Не!", коментира Джоузеф Таниъс, старши инвестиционен стратег в Bessemer Trust в Лос Анджелис, чиито фонд управлява активи на стойност над 100 милиарда долара.

Майк Уилсън от Morgan Stanley, каза по-рано тази седмица, че след потенциален пробив на най-ниското ниво на S&P 500 за 2018-та година, можем да станем свидетели на бързо понижение към 2 450 пункта. И точно това се случи.

Според Ръс Виш, анализатор в BMO Capital, S&P 500 може да се понижи до ниво от 2 445 пункта. Вчера, индикаторът достигна най-ниска стойност от 2 440 пункта.

Майкъл Шоул, главен изпълнителен директор на Marketfield Asset Management LLC, очаква по-негативен сценарий. Той прогнозира, че ако S&P 500 не успее да се задържи над 2500 пункта, то индексът ще се понижи до 2 400 пункта, ниво, което действаше като съпротива по време на лятото на 2017-та година.

"Вярно е, че оценките на щатските акции сега изглеждат много по-разумни, отколкото преди няколко седмици, но това не е съвсем така за световните капиталови пазари, където купувачите са доста малко", коментира още Шоул. "Най-доброто, което може да се каже в момента, е, че сегашната вълна на ликвидация вероятно ще се изчерпи в близко бъдеще."

"При този ход на индексите, най-вероятно ще сме в мечи пазар някъде към края на тази година, или началото на следващата", според Лорънс Бенедикт, основател на Opportunistic Trader. "Не мисля, че хората разбират какви са нанесените щети", допълни още експертът.

"Изглежда, че акциите са в "не-рецесионен пазар на мечки", пише Ед Кисълд, главен стратег в Davis Research. Средно тези пазари продължават 213 дни, или с 25.4% по-малко от типичния мечи пазар.

"Цикличните мечи пазари, които не се препокриват с рецесиите, са били по-кратки и по-малко тежки от тези, случващи се в периоди на рецесия", каза Кисълд. В подкрепа на това мнение е липсата на икономически данни, сочещи за спад в брутния вътрешен продукт.

Кои са интересните акции?

Инвеститорите е добре да се ориентират към един тип компании. Такива - понижили се с повече от пазара и вече на "меча територия", както и проявяващи признаци на забавяне на понижението си. Една такава група, могат да са компениите от групата FAANG. Всички от тях са в "мечи пазар", или са се понижили с повече от 20% от върховете си. Измежду тях, всеки инвеститор може да търси позицията, която в най-голяма степен отговаря на рисковия му профил. 

Инвеститорите могат да се насочат и към акции на компании с висок дивидент. Има много немски акции с дивидентна доходност от над 5% и изплащан изцяло дивидент за годината, в рамките на следващите няколко месеца...