Forexnews.bg
Какво да очакваме от американските фондови пазари през 2019? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 12 Декември 2018 10:16

В последно време ставаме свидетели на сериозна волатилност при щатските фондови пазари. Най-големите борсови индекси в САЩ се търгуват доста под максималните си нива за годината и показват сериозни колебания дори в рамките на една сесия.

Американските фондови пазари навлязоха в 2018 година в много бичо настроение и ситуацията за инвеститорите изглеждаше като “цветя и рози”. Но това продължи само до началото на февруари, когато Dow Jones коригира с над 13%, а другите два основни щатски индекса S&P500 и NASDAQ100 загубиха съответно 11% и малко под 13%. Това може да се каже, че бе първата червена лампа за инвеститорите.

Въпреки това, и трите борсови индекса продължиха възходящия си тренд и дори достигнаха нови върхове в края септември и началото на октомври. След което дойде бурята и отнесе печалбите на Dow Jones и S&P500 натрупани през годината. В края на ноември технологичният NASDAQ все още успява да се задържи на зелена територия, но с много малко

dim

Цялото интервю с Димитър Цонев, управител на Admiral Markets България можете да гледате от тук!

Американските фондови пазари все още не могат да се оттърсят от тази разпродажба и цените на индексите продължават да се олюляват.  Освен това, вдигането на лихвите от ФЕД неминуемо води и до повишаването на доходността по облигациите, което ги прави все по-конкурентни на акциите. Повишението на лихвените нива се отразява негативно и на компаниите като повишава разходите по кредитирането, което допълнително може да натежи на фондовите пазари.

Ние от Admiral Markets очакваме щатските индекси да не успеят да възобновяват възходящото си движение. Дори обратното, прогнозираме сериозно забавяне на щатската икономика, което може да прерасне до рецесия. Това може да доведе до корекция от 30-40% при Dow Jones, S&P500 и NASDAQ.

Причините, които може да доведат до забавяне на икономиката на САЩ и спад на фондовите пазари са доста. Като започнем от ръста на лихвените нива, преминем през огромния държавен дълг, скока в доходността на щатските облигации и стигнем до търговската война между САЩ и Китай.

За повече информация как да търгувате американски индекси можете да се свържете с екипа на Admiral Markets UK клон България на 02/981 11 11 или да им пишете Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Ако това видео Ви е било полезно можете да го харесате и да се абонирате за YouTube канала Admiral Markets на Български. Лек и успешен ден.