Forexnews.bg
Възходът на машините ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 11 Декември 2018 10:07

Robo-AdvisorВ изненадващ ход, една от най-големите компания за управление на активи – BlackRock (BLK), обяви, че ще замени няколко от управляващите си портфолио-мениджъри, като ще повери средствата им под управление на роботи.

Мениджърската компания, управлява активи на стойност над 5 трилиона долара, а решението й затвърждава новите тенденции в света на управлението на активи – израстването на роботите.

Всъщност, от компанията посочиха, че част от причината за смъртта на активното управление, напълно различно от очакванията на повечето хора.

От BlackRock обявиха, че направената промяна, ще инициира спестяване на близо 30 милиона долара годишно, за клиентите, от такси и комисиони.

Компанията очаква също така, направената промяна, да доведе до по-бързо увеличение на средствата, управлявани от роботи, поради големия инвеститорски интерес към тази услуга.

Седем от управляващите мениджъри на BlackRock се очаква да загубят своята работа, от новата промяна. Възходът на роботите, ще инициира допълнителни съкращения на около 30 до 40 допълнителни места. И това, най-вероятно е само началото...

Някои от фондовете на компанията, се очаква да бъдат затворени, или да им бъдат поставени нови инвестиционни цели, или стратегии за покупки и продажби на акции.

Промяната, е следствие на сериозния отлив на капитали и интерес, от страна на активно управляваните фондове, които губят позиции, спрямо пасивните. Причините са две – по-високите им такси и комисиони и по-слабото представяне на този род фондове, за един по-дълъг период от време.

BlackRock вече имплементира нововъденията, като в момента явно наблюдава резултатите на роботите. Ако те са добри, нищо чудно много от служителите й и портфолио-мениджърите да са заплашени от "съкращения" в близко бъдеще. Реорганизацията пък, засегна повече от седем фонда, под управление на компанията. Промените ще са свързани с фондове, с общи управлявани активи в размер на 30 милиарда долара. Близо 6 милиарда от средствата, ще бъдат управлявани от роботи.