Forexnews.bg
С. Субраманиан: S&P 500 при 3 000 до края на годината, после 2 900 ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 28 Ноември 2018 12:26

stock-marketСавита Субраманиан от Bank of America Merrill Lynch смята, че широкия щатски индекс S&P 500 ще се увеличи до 3000 пункта до края на тази година и след това ще се понижи до 2 900 пункта през следващата година.

"Екипът ни за анализ смята, че кривата на доходността е достигнала своя пик през тази година, строителите на жилища, са достигнали своя пик преди около година, като те традиционно правят това, две години преди акциите", коментира Субраманиан.

"Ако приемем, че пазарът достигне нива от около и над 3000 пункта, то нашата прогноза е за скромен спад през 2019 г.", добави още анализаторът.

Има добър шанс акциите да паднат през следващата година, тъй като кредитните условия се свиват и растежът на приходите се забавя, според Bank of America Merrill Lynch.

"Смятаме, че връхът на акциите ще е вероятно преди края на 2019 г.", пише Субраманиан, която е количествен стратег в Bank of America Merrill Lynch. Според нея, индексът на сините чипове ще се повиши леко над 3000 пункта до края на тази година, преди да загуби около 3% от стойността си през следващата.

Обратната крива на доходността обикновено е последвана от икономическа рецесия.

Инвеститорите във все по-голяма степен се притесняват от обръщане на кривата на доходността. Или отрицателен спред между лихвите по 10 и 2-годишните облигации, който в момента е при ниво от 24 базисни пункта.

Всеки път, когато кривата на доходността се е обръщала, е следвала рецесия в следващите година.

Междувременно, очаква се централната банка да покачи още веднъж нивата на краткосрочните лихви преди края на годината. Федералният резерв също така прогнозира, че през 2019 г. ще видим три увеличения на лихвите.

Тъй като кривата на доходност продължава да се изравнява, Субраманиан очаква волатилността на пазара на акции да се увеличи.

"Сега, вече има алтернатива на акциите", каза Субраманиан, отбелязвайки, че доходността за паричните средства е по-висока в момента, отколкото за 60% от компаниите от S&P 500.

"Паричните средства сега са конкурентни и вероятно ще станат още по-голяма алтернатива н акциите... Очакваме лихвите на Фед да достигнат 3.5% до края на 2019-та година, което вече е доста над дивидента от 1.9% на широкия индекс S&P 500.", смята още Субраманиан.