Forexnews.bg
МЕА: За да се избегне недостига на петрол САЩ трябва да добави още една Русия ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 14 Ноември 2018 08:02

oil-06Американският шийстов сектор трябва да добави производството на още една Русия, за да предотврати световния недостиг на петрол, предупреждава Международната Енергийна Агенция (МАЕ).

Според агенцията, до средата на 2020 г. предстои глобален недостиг на петрол. Според Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ, ще бъде "истинско чудо" за шийстовете производители в САЩ, да запълнят празнината.

В краткосрочен план проблемите с свръхпредлагане ще оказват влияние върху цените на петрола, се казва още в изявлението.

Пропастта между търсенето и инвестициите в петролния пазар е "сериозно предизвикателство", предупреждава още Бирол, а разликата в предлагането на пазара на биоенергия е "сериозно предизвикателство".

Производителите на шистов нефт в САЩ ще трябва да добавят еквивалента на цялата продукция на суров нефт в Русия само за седем години, за да бъде неутрализиран световния недостиг, според прогнози на МЕА.

Международната енергийн агенция заяви във вторник, че през следващите няколко години ще има силен ръст на търсенето на петрол, дължащ се на растящите нужди на промишлеността, авиацията и нефтохимическата промишленост

Но Фатих Бирол, заяви пред CNBC, че поради сегашния нисък брой нови одобрени сондажни проекти в страни като Саудитска Арабия или Русия, светът може да очаква срив на предлагането от средата на 2020-та.

Икономистът каза, че докато някои посочват способността на шйстовото произвоство на петрол в САЩ да компенсира разликата, тази теория ще бъде тествана между 2020 и 2025 г., а САЩ ще трябва да добавят повече от 10 милиона барела на ден.

"С други думи, САЩ трябва да добавят една единствена Русия през седем години, за да избегне сериозен недостиг на пазарите", каза Бирол преди да добави: "Може да се случи, но това би било малко чудо".

Годишната световна енергийна прогноза на групата, публикувана във вторник, прогнозира потреблението на енергия да нарасне с повече от една четвърт между 2017 и 2040 г. Тази цифра се удвоява, ако няма подобрение спрямо сегашните нива на енергийна ефективност.

В близко бъдеще обаче опасенията за свръхпредлагане доведоха до съществен спад в цената на петрола.