Forexnews.bg
Няколко идеи за края на годината... ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 12 Ноември 2018 14:00

877stock exchangeИма една популярна сред трейдърите стратегия – на таймиране на пазара. Това е опитът да се уцели най-подходящия момент да се купи един актив. Тази стратегия до голяма степен разчита на сезонното представяне на определен актив.

Или схващането, че някои класове активи се представят по-добре или по-лошо през определени месеци на годината, или сезони.

Сега ще разгледаме, някои от популярните възприятия за традиционното представяне на определени активи в месеците до края на годината.

Щатските индекси

Стратегията „Sell in may and go away” може да е достигнала своята критична точка. След изключителни разпродажби през октомври щатските индекси възстановиха голяма част от изгубеното. Ако те продължат да правят това и до края на годината, то скъсяване със стоп върховете им и цел силно понижение през първите месеци на годината, по подобие на миналата година, може и да не е лоша идея.

Напълно е възможно широкия щатски индекс S&P 500 спокойно да коригира с нови 10%, до най-ниските си нива от октомври, ако продължи още малко нагоре.

Решението на Фед да повиши лихвите в края на годината, което се очаква с пълна сила, може да е катализатор на потенциални нови разпродажби.

SOFIX

Ако не сте купили индекса до момента, то можете да направите това в края на ноември, когато традиционно приключват двата месеца с най-лошо историческо представяне за SOFIX. В допълнение, предстоят два от най-добрите месеци за индекса - януари и февруари.

Природен газ

Традиционна със застудяване на времето се повишава и цената на природния газ. Така, че суровината може да се повиши през следващите няколко месеца.

Критично за цената на газта ще е зимата в САЩ и Европа, така че включвайте метереологичните канали и започвайте да гледате внимателно прогнозите за времето…

Сребро и злато

Началото на януари е един от най-добрите моменти за покупки на двата благородни метала от историческа гледна точка. Традиционно първото тримесечие на годината пък, е добър момент да се криете в злато и сребро.

*материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи