Forexnews.bg
Л. Финк: Отрицателните лихви са спирачка за ръста ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 19 Октомври 2018 09:42

Изпълнителният директор на BlackRock – Лари Флинк, който между другото е десетия най-влиятелен човек в САЩ, заяви че отрицателните лихви въздействат върху спестителите и икономиката по начин „потенциално опасен за финансовата система и за икономиката“.

В годишното си писмо към акционерите на финансовата институция, управляваща най-много активи в света, Флинк подчертава рисковете от политиката на нулеви и отрицателни лихви.

434-4-1024x637

Япония и някои страни в Европа намалиха лихвите до нива под нулата, за да стимулират разходите и заемането на средства и по този начин да стимулират икономиките си.

На кратко, Флинк спори, че по-ниските лихви ще накарат потребителите да използват спестяванията си за други цели, като например за ръст на потреблението си.

Напротив, според икономистът, по този начин се намалява разполагаемия доход, който спестителите ще имат, за да разходват, което може да е сериозна спирачка върху ръста на икономиката.

Не се отдава достатъчно внимание на ниските лихви и негативния ефект, който имат по отношение на доходността на спестителите в дъргосрочен план.

Хората трябва да инвестират днес повече, за да достигнат пенсионните си цели в бъдеще. Например 35 годишен, който иска да генерира доход от 48 000 долара на година от 65-годишна възраст нататък, трябва да инвестира 178 000 долара днес при лихви от 5%. При лихви от 2% обаче, същият индивид, трябва да инвестира 563 000 долара на година, или близо 3.2 пъти повече.

Новата реалност кара хората да заделят повече средства в спестяванията си за инвестиране, което се отразява негативно на останалите им разходи. Така монетарна политика, целяща да стимулира ръста, на практика може да доведе до намаляване на потребителските разходи, смята Флинк.