Forexnews.bg
Р. Далио: Това е най-голямата грешка на инвеститорите ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 18 Октомври 2018 07:51

DalioЗа новите инвеститори, подхождането към фондовите пазари може да е объркващо. Къда да започнат? Кога да купят? Как да минимизират риска от загуба на пари, са само част от въпросите, на които трябва да си отговорят.

Рей Далио, основателят на най-големия хеджфонд в света смята обаче, че това което инвеститорите трябва да направят и научат, не е някаква сложна стратегия, а нещо съвсем просто – пазарите се движат циклично!

„Хората трябва да разберат, че балони се появяват и после следва тяхното пукане“, коментира Далио, пред финансовото издание CNCB.

На практика, игнорирането на историческите цикли е грешка номер едно, която много хора правят, смята още великият инвеститор.

„Най-голямата грешка, която хората правят е да прогнозират какво ще бъде добре, от това какво е било добре напоследък“, обяснява още експертът. „Така че, ако пазарът се повиши много, те смятат че това е добър пазар, вместо да смятат, че той е по-скъп“.

И когато пазарът се понижи много „те смятат, че пазарът е лош и не искат да участват на него, вместо да го приемат като добър момент за покупки на определени акции на изгодна цена“, според Далио.

Цикличната природа на пазара се подкрепя от историята. След сривът от Голямата Депресия в САЩ, следва продължителен бичи пазар. От лятото на 1949-та година до лятото на 1956-та, индексът S&P 500 добавя 267% към стойността си.

Подобен цикъл се повишава и след финансовата криза от 2008-ма година. Щатските индекси в крайна сметка се възстановяват от срива си, за да регистрират най-дългия си бичи пазар в модерната финансова история.

За десет години от колапса на Lehman Brothers индексът S&P 500 се повишава със 130%.

Без да разберат, че тези цикли се редуват, повечето инвеститори ще се окажат в ситуация да купуват акции при техните най-високи нива и да продават в най-ниските точки, което на практика ги вкарва в спиралата на „вечна загуба“, смята Рей Далио.

„Инвеститорите трябва да се научат как изглеждат балоните и да знаят какво води до тяхното пукане“, смята Далио. Съветът му към инвеститорите е да правят обратното на това, което повечето пазарни участници правят.