Forexnews.bg
Уорън Бъфет: Парите в матраците! ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 15 Октомври 2018 11:55

Продължаваме да представяме инвестиционните съвети на един от най-успешните инвеститори на всички времена – Уорън Бъфет.

А един от поредните съвети идващ от „оракулът от Омаха“, може да се стори доста странен на инвеститорите.

Според Бъфет, ако отрицателните лихви по депозитите (или ситуацията в която давате пари на банката, за да държите средствата си на депозит там) се запазят по-дълго, то за инвеститорите може да има само един изход.

А именно – да държат парите си в твърда валута в себе си… Или казано по нашенски „да държим парите в матраците си“.

Трябва да отбележим, че отрицателните лихви са феномен в момента в еврозоната. Предвид на обвързаността на лева с еврото, то лихвите по депозити и у нас станаха минимални, а перспективата пред тях не е особено добра за следващите години.

cash-mattress

Т.е. съветът на Бъфет важи с пълна сила за родните спестители…

„Може да има момент в бъдеще, където наистина ще започнете да теглите валутата си от банките“, коментира Бъфет, пред финансовото издание CNBC. Ако валутата в банката струва по-малко, отколкото валутата във вас, това може да доведе до промяна в поведението на спестителите“, коментира Бъфет. „Ако имате много средства в евро, както нас… е по-добре да ги държите под матрака си, отколкото в банката“, допълва още гениалният инвеститор.

Според Бъфет, политиката на водещите централни банки по света на крайно ниски лихви е „невероятен филм за гледане“. Бъфет набляга, че не се опитва да регистрира печалби от прогнозиране на ходовете на централните финансови институции по света.

„В момента имаме близо 60 милиарда долара, инвестирани при четвърт процент лихва, или по-малко“, признава Бъфет, който е изпълнителен директор на Berkshire. „Ако получаваме три или четири процента лихва за тези пари, то това би било един милиард повече“, допълва още той.