Forexnews.bg
Няколко идеи как да повишите доходността си от инвестиции! ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 12 Октомври 2018 13:14

Ако времето е на ваша страна, има определени инвестиции, които могат да ви се отплатят. Например златото се е търгувало при ниво от 235 долара за унция през 1970-та година, с отчитане на инфлацията. То се търгува при нива от 1 300 долара в момента, или една доста прилична доходност.

Ето други инвестиции, които традиционно се представят добре с времето, дадени от експертите.

Непопулярните класове активи

Мислете извън традиционното и търпеливо чакайте подходящия момент да насочите средствата си към определени активи, които са се радвали на лошо представяне, съветва Мартин Баханан, експерт в Buchanan Capital.

„В нашия портфейл често сме регистрирали успешни инвестиции, след търпеливото наблюдаване и изчакване на определени активи, които стават привлекателни в даден момент от времето“.

Като примера Баханан посочва петрола и природния газ, регистрирали сериозен спад последните две години. Тези купили суровините при дъното им от началото на годината обаче, вече се радват на сериозна доходност.

Този принцип до голяма степен може да важи и за инвестиции, които са били волатилни.

Нискоразходни фондове и облигации

„Инвеститорите могат да се насочват към нискоразходни, данъчно ефективни фондове, с добра репутация през годините“, коментира Кери Кейтс, сертифициран финансов консултант в Grunden Financial Advisory. „Добри възможности са фондовете Vanguard Total Stock Market index fund и Vanguard Total International Stock index fund, както и облигационният Vanguard Total Bond Market index fund“, допълва специалистът. Разходната норма на тези фондове е около 0.05-0.06% от инвестираните средства.

Инвестирайте в дивидентни акции

Инвестирането в дивидентни компании е един от най-добрите начини да се инвестира на фондовите пазари, според редица специалисти.

Според изследване на Standard & Poor’s, изплащащите дивидент компании са генерирали доход за инвеститорите 22 пъти по-висок от този, генериран от компаниите неизплащащи дивидент за периода между 1972 и 2014-та година (с отчитане на изплатения дивидент).

Има много митове за диведнтните компании, които след по-задълбочени проучвания се вижда, че не са истина. Един много натрапчив такъв е, че компаниите започват да изплащат дивидент едва когато спрат да растат. Това не винаги е вярно!

Един прост пример…

Тютюневата компания Altria е най-добре представящата се дивидентна компания на всички времена, както и на-добрата инвестиция за последните петдесет години.

Един долар инвестиран в широкия индекс през 1968 година би се превърнал в 87 долара към днешна дата. Един долар инвестиран в акциите на Altria обаче, би се превърнал в 6 638 долара към днешна дата, или средна годишна възвръщаемост за периода от 20.6%.

Не залагйте на миналогодишните победители

87651

Избягвайте да инвестирате в най-добре представящите се компании и фондове от изминалата година, съветва Натан Йейтс, директор в Forward View. Практиката сочи, че често печелившите от миналата година, не успяват да повторят успеха си. Това е в противовес с естественото усещана на инвеститорите, че тези които са се представяли най-добре миналата година, ще повторят успеха си и през тази.

Вместо това избирайте фондове и компании с добро представяне в дългосрочен план.

Следете големите и успешните

Следете тримесечните отчети на фондовете. Посредством сайта Search13F.com, можете да следите действията на хеджфондовете, или най-малкото да се информирате, дали са закрили или увеличили някои свои позиции. Винаги имайте едно на ум, че големите инвеститори често имат повече информация от вас. Разбира се не бива и да ги следвате напълно сляпо…