Forexnews.bg
Дръкенмилър: Ето така се става феноменален инвеститор! ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 11 Октомври 2018 14:03

stan-druckenmillerПървото нещо, което току що прохождащите инвеститори най-вероятно ще чуят като съвет е, да не концентрират инвестициите си и да диверсифицират. Не всички от големите инвеститори обаче, подкрепят този съвет.

„Първото нещо, което чух, когато влязох в този бизнес, не от моя ментор, е че биковете правят пари, мечките правят пари, а прасетата ги колят. Тук съм, за да ви кажа, че аз бях прасе. И дълбоко съм убеден, че единственият начин, за да реализираш дългосрочна възвръщаемост в този бизнес, е да си прасе. Смятам, че диверсификацията и всички други неща, на които ни учат в бизнес-училищата днес, най-вероятно са най-подвеждащото нещо. Ако погледнете към великите инвеститори, колкото и различни да са те – Уорън Бъфет, Карл Айкън, Кен Лангон, те са много концентрирани в залозите си. Те виждат нещо, подходящо за инвестиции, и залагат и къщите си на него. Това е и моят начин на инвестиране. Такива възможности обаче, се виждат относително рядко – може би веднъж, или два пъти в годината… Основната грешка според мен, която 98% от портфейлните мениджъри или индивидуалните инвеститори правят е, че те имат усещането, че трябва да са на пазара непрестанно. Ако наистина видите изключителни възможности за инвестиции, то трябва да сложите всички яйца в една кошница и после трябва да следите тази кошница много внимателно…“, коментира Станли Дръкенмилър, по време на инвестиционна конференция в Ню Йорк, през януари на миналата година.

За тези, които не знаят, Дръкенмилър е един от най-добрите портфолио-мениджъри на всички времена с годишна възвръщаемост от 30% средно през последните 30 години. Той никога не е имал губеща година и се смята за един наистина феноменален инвеститор.

Така, че какво друго ни остава, освен да се поучим от него.