Forexnews.bg
Експериментът отрицателни лихви на ЕЦБ се провали тотално ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 05 Октомври 2018 07:26

Отрицателните лихви, въведени от ЕЦБ, освен безпрецедентни, носят след себе си и редица негативи – особено за банковата система, като излагат цялата финансова система на сериозен систематичен риск.

ratesКаква бе целта им? Да се накарат спестителите да извадят парите от банките си и да ги харчат, а по този начин да се засили ръста на икономиката.

Какво се оказа обаче – пълен провал на първоначалните цели…

Около 69% от европейците държат своите спестявания в банкови сметки, според доклад на European Consumer Payment Report. Изследването е направено сред 21 000 души в 21 европейски страни.

Проучването сочи още, че едва 26% от европейците предпочитат да държат свободните си средства в кеш, а 16% ги държат в акции. Само 14% пък се обръщат към услугите на инвестиционни фондове. Едва 8% от европейците инвестират свободните си средства в имоти, а други 8% в облигации.

В Дания и Швеция, където централната банка поддържа отрицателен лихвен процент, около 80% от спестителите държат средствата си в банкови сметки. Над 80% е цифрата още в страни като Франция, Великобритания и Холандия.

„След финансовата криза, хората имат усещането, че трябва да имат средства в банката, като някаква сигурност“, коментира Микаел Ериксон, ръководител на Intrum Justitia, провела проучването. „Хората не държат средствата си в банките, заради невероятната възвръщаемост, а от желание да имат сигурност“, допълва още експертът.

Около 27% от европейците споделят, че понякога срещат трудности да посрещнат своите задължения. От тях 58% твърдят, че не смятат, че имат достатъчно средства за „нормален живот“.

Във Великобритания около 29% от младите хора на възраст между 18 и 24 години, разглеждат възможността да напуснат страната, най-вероятно във връзка с решението на страната да напусне ЕС, коментират от Intrum Justitia said. За сравнение, преди година едва 13% от младите изразяваха подобни намерения.

Близо 44% от европейците не са успели да платят поне една сметка навреме, през последните 12 месеца, основно поради липса на пари. Най-лошо е било положението в Гърция, където процентът е бил цели 76.