Forexnews.bg
Когато активите са напълно оценени - не очаквайте висока доходност! ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 02 Октомври 2018 09:32

Какво се случва, когато един актив е напълно оценен? Не можеда се очаква доходност над средната. Това правило, с пълна сила важи за щатските индекси, които са близо до рекордните си нива.

Междувременно, високите финансови оценки на индексите, карат все повече инвеститорите и анализатори, да изразяват опасения във връзка с потенциални опасности.

Какви са очакванията по отношение на доходността от щатските пазари?

Имаме една лоша новина, за тези, които поглеждат към щатските пазари в момента…

423-1

Историята сочи, че когато индексите се търгуват под справедливата си стойност те се радват на добра възвръщаемост в бъдещето и обратното, когато са близо до справедливата си
стойност, регистрират слаба възвръщаемост.

Според изследване на SentimenTrader, в исторически план акциите са носили възвръщаемост от 12.1% годишно, когато са се търгували с 15%, или повече под справедливата си стойност.

Когато са били напълно оценени, индексите са носили доходност от едва 4.6%.

А какво се случва, когато щатските индекси се търгуват над справедливата си стойност? Инвеститорите могат да очакват нулева, или дори отрицателна доходност в средносрочен план. За това говори и любимото съотношение на Уорън Бъфет - пазарна капитализация към БВП, което е при ниво от 148%, при рекордна стойност от 150%, в исторически план. Съотношението прогнозира отрицателна доходност за инвеститорите, в размер на 2.5%, с включване на дивидента за следващите години.

Така че, определено трябва да се чувствате предупредени...

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи.