Forexnews.bg
Как саботирате инвестициите си? ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 26 Септември 2018 18:14

riskmeter-640x410Инвеститорите, които не съобразяват толерантността си към риск с портфейлите си, често в крайна сметка вършат нерационални неща. И това свършва зле за тях, като инвеститори, както и за техните трудно спестени средства…

Има много истории за инвеститори, които продаваха акции след пазарния срив през 2008-ма година и след това се страхуваха да се върнат към пазара, което им коства много, коментира Майк Макданиел, главен инвестиционен стратег в Riskalyze, платформа за измерване на толерантността към риск.

„Всички знаят основното правило, че трябва да купуват евтино и да продават скъпо, но често правят точно обратното. Основната причина за това е, че инвеститорите не са съвсем наясно с толерантността си към риск“, смята още Макданиел.

Бичият пазар в САЩ, който отведе щатските индекси до нови рекорди, след близо 10 години в среда на липса на по-сериозни корекции, отново насади погрешното схващане за сигурност на фондовите пазари, смятат експерти. Това направи инвеститорите много отворени към риск, без да са особено толерантни към него, или поне без да го осъзнават.

В допълнение, низходящия тренд при облигациите, също тласна много от по-възрастните инвеститори, спестяващи за своите старини, към фондовите пазари и към дивидентните акции. Друга широко предпочитана алтернатива от този род инвеститори, в момента са – високо-рисковите облигации, а причината е обичайната, търсене на доходност. Това обаче, може и да не свърши особено добре за тях.

Последните трябва да си зададат въпроса – могат ли да понесат потенциална загуба от 20%. Или казано по друг начин имат ли достатъчно нерви да гледат как пазара пада с подобен размер, както и време да чакат възстановяването след подобна корекция?

Ниско волатилните акции, предлагащи стабилни дивиденти, станаха изключително популярни през последните години, което изпрати финансовите им оценки далеч над средните в исторически план.

В допълнение, ниският процент на дефолтите по високорисковите облигации, също ги направиха много популярни, сред инвеститорите гладни за доход. А те са в по-голяма заплаха от всякога, в среда на очаквано повишение на лихвите от страна на Фед.

Как обаче, може да свърши всичко това?

По-опитните инвеститори с опит от над 10 години на пазара, знаят отговора на този въпрос и той не би се харесал на хората, които не могат да си позволят да регистрират по-съществени загуби.

В крайна сметка, всеки сам трябва да си отговори на въпроса – „Какъв е рисковия ми профил?“ и да предприеме мерки да нагоди портфейла си в съответствие с него.