Forexnews.bg
Развиващите се пазари - добра инвестиционна алтернатива? ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 25 Септември 2018 14:51

stock-crashМедиите постоянно ни заливат с лоши новини за развиващите се пазари, а опасенията за Китай са в основата на почти всички предупреждения за появата на нова финансова криза, в среда на търговска война между САЩ и Китай. Може би ще си помислите, че в подобна среда, борсите на развиващите се пазари са ужасна алтаринатива? И най-вероятно грешите...

Въпросът е как да се инвестира на тези пазари дългосрочно?

Не и без особено голямо внимание, смята Рич Месина, вицепрезидент на E-Trade Financial (ETFC).

„Много от инвеститорите следват правилото 60 на 40, като 60% от средствата им са насочени към акции. Инвестициите на развиващите се пазари трябва да са може би около четири процентни пункта от тези 60%“, съветва още Месина.

Според Дъглъс Кот, главен инвестиционен стратег на Voya Investment Management, инвеститорите трябва да имат алокация към развиващите се пазари, за да не изтърват потенциалното им силно повишение, ако останалите пазари продължат в посоката си нагоре.

„Широкият щатски индекс S&P 500 регистрира изпреварващ ръст за периода между 1995 и 2000-та година, след това обаче, един глобално диверсифициран портфейл биеше по доходност систематично представянето на широкия индекс“, припомня Кот. „Така, че с добавяне на развиващите се пазари към портфейла си, ще намалите този риск от изоставащо представяне на щатския индекс в бъдеще“.

В допълнение Кот припомня, че в миналото щатската икономика е имала лъвски пай от световната икономика. През 2003-та година, нейния дял е бил в размер на 80% от световната икономика. През 2015-та година обаче, този процент е вече 60, за да продължи да се понижава през следващите три години.

Най-простият начин инвеститорите да придобият експозиция към развиващите се пазари е чрез индексните фондове базирани на тях. Те насочват инвестициите си предимно към пазарите на Китай, Южна Корея, Бразилия, Тайван и Индия.

За да се намалят рисковете, инвеститорите могат да се фокусират в по-голяма степен към страни с излишъци по текущите им сметки, съветва още Кот.

„Възможно е и да се случат лоши неща в страни като Бразилия, ЮАР и Индия, които са станали заложници на своя фундамент“, смята още пазарния експерт. В допълнение, политическите рискове в Турция са сериозен фактор.