Forexnews.bg
Инвестирайте и забравяйте - най-добрия начин на пазарите? ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 21 Септември 2018 08:19

invest123Да е печеливш един инвеститор не е необходимо да познава в 100% от случаите. Често достатъчно за това може да е да познава дори в 50% от инвестициите си. Ако търпението му е по-голямо и не „ограничава печалбите си“, този процент може да падне дори още повече.

Да се откриват печеливши инвестиции обаче, не е лесно. Често това е така, защото се изискват железни нерви и дисциплина, както и да се купува един актив, когато цената му е ниска. Т.e. с други думи да се „играе срещу тълпата“.

Ето един интересен пример, олицетворяващ всичко казано до тук…

Става въпрос за инвестиция в картина!

Инвеститорът е нюйоркчанин, управляващ малък хеждфонд на име Кен. Въпреки, че прави доста пари през 80-те и 90-те години на миналия век от инвестиции в акции, най-добрата му инвестиция не е свързана с финансовите пазари.

През далечната вече 1999-та година, Кен купува картина на Ед Руша (“Sunset to Pico”) за сумата от 150 000 долара.

Жена му далеч не е особено доволна от тази покупка, като му припомня, че срещу тези пари са можели да си купят няколко коли.

И все пак, Кен прави покупката, за която забравя, наслаждавайки й се в дома си през последните 15 години.

През 2015-та година, инвеститорът решава да „осребри“ инвестицията си, като се обръща към аукционната къща Sotheby’s. От там оценяват творбата на между 1 и 1.5 милиона долара. Кен поставя долна граница от 850 000 долара, под която не е склонен да продаде картината си.

В деня на наддаването, то стартира от 500 000 долара и бързо започва да се повишава. Достигната е цената от 850 000 долара и Кен и цялото му семейство вече са доволни.

Покачването на офертите обаче, продължават и преминават границата от един милион долара. Когато направената оферта достига 1.5 милиона долара, Кен вече е в еуфория. Нещата обаче, не спират до тук и в крайна сметка картината е продадена за 2.3 милиона долара.

Това е над 15 пъти повече от първоначално платената цена.

Какъв е изводът? Правете добри инвестиции и ги забравяйте. С времето те само ще повишават стойността си…