Forexnews.bg
Щатските пазари са скъпи!? ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 20 Септември 2018 11:50

stock-marketОсновните технически индикатори сочат, че щатските индекси са скъпи към настоящия момент, в среда на рекордно дългото си поскъпване и стойности близки до историческите си рекорди. И все пак, не всички от тях са негативни

Ето и някои такива сигнали:

S&P 500 е над 50-, 100-, и 200-дневната си средна величина – бичи сигнал.

MACD (S&P 500; 12,26,9) е над нулевата линия – бичи сигнал.

S&P 500 е при рекордни стойности - бичи сигнал.

Инвеститорите са най-бичи настроени за индекса от 2015-та година - мечи сигнал.

Индексът на волатилността е при ниво от 11.75 пункта, което е мечи сигнал.

Индексът RSI е при ниво от 62 пункта – което е свърхкупено ниво, или мечи сигнал.

Цикличното съотношение цена-печалба (CAPE) при S&P 500 е при ниво от 27, като по-високо е било то, само по време на борсовата мания от 1929-та година, интернет балона от 2000-та година и имотния балон от 2007-ма година.

Инвеститорските очаквания, преминават от един екстремум към друг – от очаквания за сериозно понижение, към такива за силен и безкраен ръст. Само можем да си припомним, че по време на „златната мания“, редица анализатори прогнозираха нива на златото от 5000 долара, когато то се търгуваше за около 2000 долара. Всички знаем, какво последва…

Пазарната капитализация на най-големите пет гомпании е над 14% от широкия индекс, което го прави силно зависим от движението на няколко компании, които е възможно да се представят зле в бъдеще - мечи сигнал.

Инвеститорите очакват индексите дори и да се понижат, да се оттласнат впоследствие нагоре. Малко инвеститори очакват пазарът да се понижи по-сериозно. Подобни очаквания, често се появяват, когато индексите са близо до рекорди.

Разбира се, дори и да се формира „ирационален балон“, той може да се надува още много, преди да се „спука“, припомнят още експерти. Тоест за инвеститорите е по-опасно отвсякога да скъсяват пазара, в момент, когато индексите регистрират нови и нови рекорди.

Едва ли може да се очаква, ръстът на пазара да продължи до безкрайност. При всички положения, е добре инвеститорите да се настроят за ниска възвръщаемост през следващите години!