Forexnews.bg
Експерт: Балонът се наду и ще свърши зле ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 19 Септември 2018 14:13

Julian-Robertson-Net-Worth-768x535Легендарният портфолио-мениджър Джулиан Робъртсън, основател на фонда Tiger Management, изрази мнение в интервю, че цантралните банки по света подхранват с политиката си балонизиране на финасовите пазари.

„Все още в САЩ нямаме отрицателни лихви, но смятам, че е трагично, че лихвите бяха намалени толкова много“, коментира инвеститорът пред финансовото издание Bloomberg. “Знам, че централните банки по света се опитват да подсигурят просперитет за икономиките, но правейки това те създават огромен балон, от пукането на който ще бъдем засегнати всички“.

Отрицателните и близки до нулата лихви, поддържани от централните финансови институции по света, позволиха заемането на средства при много ниски разходи. Тези средства са били насочени отново към финансови активи, които според легендарният инвеститор ще се сринат с времето.

„Според мен ще има хаос, създаден от негативните и ниските лихви. Затова трябва да се предприеме далеч по-консервативен подход“, съветва още той.

Облигационният пазар, ще е в сърцето на предстоящия хаос, според Робъртсън, който смята, че програмите за обратно изкупуване на активи и негативните лихви, са довели до неразумни цени за облигациите.

„Хората няма къде да инвестират средствата си и ги насочиха към облигационните пазари. И това доведе до балонизиране на пазара“, според експерта.

Болката от облигационните пазари ще се простре широко и надалеч, прогнозира Робъртсън. Тя сериозно ще засегне акциите на финансовите компании, защото банките държат твърде много облигации с отрицателен доход.

Хаосът ще се прехвърли и върху пазара на недвижимите имоти, когато финансовия балон се спука. С други думи, според специалистът, налице са рискове за инвеститорите накъдето и да погледнат.