Forexnews.bg
Най-големият червен флаг за рецесия – корпоративния дълг към кеша ПДФ Печат Е-мейл
Четвъртък, 13 Септември 2018 06:21

stock-crashАко се чудите кой е най-сериозния „червен флаг“ за предстояща рецесия на щатските пазари, то сега ще Ви дадем едно предложение – какво ще кажете за корпоративния дълг към кеша. Поне на такова мнение е водещ икономист.

Съотношението кеш към дълг, или така наречения спекулативен капитал достигна рекорден минимум при ниво от 12% за 2017-та година. Това е под нивото от 14% през 2008-ма година, когато всички знаем какво се случи.

Това съотношение сочи, че за всеки долар кеш, компаниите имат 8 долара дълг.

Компаниите заемат сериозно срещу разполагаемите си активи. Тази тенденция бе изключително силна в период на ниски лихви. Сега обаче, когато лихвите започват да се повишават съществено, този огромен дълг, може да създаде сериозни проблеми – а защо не и рецесия.

Ситуацията при компаниите много наподобява тази при домакинствата, които заемаха сериозни суми през 2004, 2005 и 2006-та година. Последва ипотечна дългова криза, само две години по-късно.

В същото време корпоративния дълг в САЩ е по-голям от който и да било момент в историята. Този факт, до някъде може да се управлява в момент, когато компаниите генерират много кеш от средствата заети като дълг.

Основен проблем в момента обаче, за който много експерти предупреждават е, че като се изключат големите компании, съотношението дълг към кеш е по-високо дори от 2008-ма година.

А лихвите се повишават и се очаква да продължат да се повишават. В допълнение, Фед се готви за изтегляне на ликвидност от финансовите пазари, с цел намаляване на рекордно големия си баланс, натрупан след серия от програми за обратно изкупуване на активи.

Новината е доста притеснителна в навечерието на десетгодишнината от фалита на Lehman, което предизвика и последвалата дългова криза. Дали нов фалит на затруднена с огромни дългове щатска компания, няма да инициира нова вълна от фалити?

Според данни на S&P Global щатският корпоративен дълг е при масивните нива от 6.3 трилиона долара през юни, като компаниите държат рекорден кеш от 2.1 трилиона долара за да обслужват тези дългове. Основната част от свободните средства обаче, се откриват при най-големите компании, докато по-малките такива плуват в дългове, без срещу тях да имат заделени ресурси за обслужването им.

Рисковите кредитополучатели са по-ливъриджнати от всякога. И това определено дава поводи за сериозни притеснения.