Forexnews.bg
Американците да се готвят за по-ниска доходност в бъдеще ПДФ Печат Е-мейл
Понеделник, 09 Юли 2018 06:07

riskmeter-640x410Много от младите американци, вече започват да повишават спестяванията си и да се готвят за пенсионирането си. Един от шестима разполагат със спестени вече 100 000 долара зад гърба си, което до голяма степен се дължи на доброто представяне на финансовите пазари напоследък.

Нещата обаче, са на път да се променят, според експерти от Vanguard. Те прогнозират сериозно намаляване на възвръщаемостта през следващите години. По-точно, през следващите 10 години, щатските пазари се очаква да носят средна доходност между 3 и 5%.

С отчитане на инфлацията, реалния ръст на спестяванията на американците се очаква да се понижи до под 3%.

Това е далеч под средната възвръщаемост на широкия щатски индекс S&P 500, от цели 22% през изминалата година.

За намалената потенциална бъдеща доходност, инвеститорите могат да обвиняват забавянето и високите финансови оценки. А защо не и политиката на Доналд Тръмп, стартирал търговска война с Китай.

В допълнение, политиката на Фед по повишение на лихвите, също ще донесе трудности за фондовите пазари, смятата анализаторите на Vanguard.

„Очакваме далеч по-слаба възвръщаемост през следващите години, в сравнение с предходните“, коментира Джонатан Лемко, главен инвестиционен стратег на Vanguard, цитиран от CNBC.

„Периодът на изключителна възвръщаемост е приключил и се придвижваме към период с далеч по-слаба такава“, според Питър Уестуей, икономист във Vanguard.

Инвестициите са донесли забележителна доходностпрез последните години и съпоставени със средната дългосрочна доходност в исторически план.

Какво могат да направят инвеститорите?

На първо място, не бива да се паникьосва и да закриват своите инвестиции. Акциите най-вероятно ще продължат да са един от най-добрите активи, за защита от инфлация. А последната ще продължава да е сериозен фактор, ядящ от спестяванията им.

Времето е на тяхна страна. Инвеститорите не бива да забравят, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-добре за тях и техните средства ще се капитализират със сложна лихва.

Могат и да повишат спестяванията си и да намалят разходите си, за да компенсират негативния ефект от потенциална по-ниска доходност.

Могат също така да помислят за алтернативни инвестиции на алтернативни пазари.