Forexnews.bg
Отговорете си на тези въпроси преди да инвестирате ПДФ Печат Е-мейл
Петък, 06 Юли 2018 06:18

0987Преди да инвестирате, е критично да си отговорите на следните няколко въпроса:

1. Знаете ли как протича процеса на инвестицията и наясно ли сте с нея?

Независимо в какво ще инвестирате, важно е да знаете, как работи средата в която инвестирате, както и как протича целия инвестиционен процес. Ако една инвестиция не може да ви се обясни, както трябва, или пък вие не можете да я обясните с прости думи на трето лице, то изводите са два.

Или вие, или лицето което ви я обяснява, не я разбира напълно. Или е налице нещо, което лицето, което ви предлага тази инвестиция се опитва да скрие.

2. Каква ще е цената на инвестицията?

Не става въпрос само за разходите, които ще направите за покупката на определени активи. Важно е да сте наясно и с алтернативната цена на това да вложите парите си в определен актив. А тя може да се определи с това, че ще трябва да се лишите от инвестиции в други активи.

3. Как инвестицията се вписва в цялостния ви план?

Всяка една инвестиция трябва да се гледа в светлината на това как ще съдейства за цялостните ви цели. Тя трябва да се вписва добре в рисковия ви профил или да е с потенциална загуба, която можете да си позволите и няма да промени като цяло начина ви на живот.

4. Какъв е времевия ви хоризонт?

Важно е дали една инвестиция е с дългосрочен хоризонт или се прави спекулативно, в далеч по-кратък срок.

„Ако не възнамерявате да притежавате една акция за срок от поне десет години, въобще не си мислете да я купувате за десет минути“, е казал гениалният Уорън Бъфет.

5. Какво е историческото представяне?

Обикновено професионалистите ще използват две неща, за да ви убедят да инвестирате в един актив. Историческото му представяне, или какъв доход е донесъл актива в исторически план, както и какви са прогнозите. И двете неща обаче, не са достатъчно надеждни за определяне на бъдещото представяне на актива.

6. Какъв е потенциалът за загуба?

Трябва да имате план за излизане от една инвестиция, ако загубата от нея достигне определен процент. Важно е винаги да следвате плана си. Не се подмамвайте от измамния начин на мислене, че щом един актив е поевтинял, то задължително ще възстанови стойността си.

7. Колко лесно можете да излезете от инвестицията си?

Важно е освен да можете да влезете в една инвестиция, да можете и да излезете от нея, без да реализирате сериозна загуба. Особено с пълна сила важи това, когато инвестирате на родната фондова борса.

8. Достатъчно добър ли сте в това?

И последният въпрос, който трябва да си зададете е, дали сте достатъчно добър и наясно с пазара, за да инвестирате сам? Ако не сте сигурни или уверени, можете да се обърнете към професионални консултанти за съвет.