Forexnews.bg
Това е най-важното нещо в инвеститрането ПДФ Печат Е-мейл
Сряда, 04 Юли 2018 08:28

invest-2Кое е най-важното в инвестиционните решения на инвеститорите? Не, това не е да открият следващия Facebook, или най-горещата компания на следващото десетилетие.

Най-важното за инвеститорите е правилно да извършат алокация към активите, което обяснява близо 90% от вариацията в доходността на портфейлите им. Това е изводът от изследване направено от Гари Бринсън, Рандолф Худ и Гилбърт Бийбауър, на база данни от 1986-та насам.

Правилното алокиране на активи означава, да се намери баланс между акциите и облигациите на база очакванията за риск и възвръщаемост.

„Имате различни части от пая, които по различен начин реагират на промяната в средата на пазара“, се казва в изследването. Някои части се повишават, а други се понижават, така че все още ще можете да постигнете средната за пазара възвръщаемост.

Дори и в рамките на един и същ инвестиционен клас има начини да се диверсифицира, предвид на това, че не се знае откъде точно ще се появи доходността.

Два са основните компоненти, които до голяма степен предопределят правилното съотношение между акции и облигации в портфейла на един инвеститор – толерантността към риск и инвестиционния хоризонт.

„Ако сте достатъчно млади, то спокойно можете да се справите с пазарните спадове“, според Джери Миколис, главен инвестиционен стратег в Giralda Advisors и автор на книгата „Asset Allocation for Dummies“.

В дългосрочен план пазарът се движи повече нагоре, отколкото надолу. Когато сте на по-сериозна възраст обаче, нямате достатъчно време за да чакате.

Рискът и инвестиционния хоризонт обаче, не са едно и също нещо, противно на мнението на много хора. Нещо повече, толерантността към риск е нещо, което хората подценяват в моменти на пазарен бум.

Според наскорошно изследване около 80% от младите не инвестират в акции.

Диверсификацията се приема като нещо хубаво, когато пазарът върви надолу и нещо, за което инвеститорите съжаляват, когато пазарът се повишава.

Според старо инвестиционно правило, процентът на инвестиции в акции трябва да се определя, ако от 100 извадете вашата възраст. Например 40 годишен човек, би следвало да е инвестирал до 60% в акции и останалите 40% в облигации.