Forexnews.bg
Китайският юан напомня за случилото се през 2015-та година ПДФ Печат Е-мейл
Вторник, 03 Юли 2018 09:18

yuanКитайският юан продължава да се понижава, напомняйки за случилото се на фондовите пазари през 2015-та година. Разбира се, поевтиняването на юана не е случайно, а умишлено дирижирано от китайското правителство, като оръжие в „търговската война“ със САЩ, която си тече с пълна сила.

Юанът премина границата от 6.7 спрямо долара за пръв път от август на 2017-та година. Само през юни, китайската валута се обезцени с 3.25%, което създава паралел с август на 2015-та година, когато юанът поевтиня с близо 3% спрямо долара.

Китайският юан достигна 11 месечен минимум спрямо долара днес, следствие на опасенията за налагане на нови мита върху китайските стоки от страна на САЩ. Това се очаква да инициира разрастването на търговска война с пълна сила.

Централната банка на Китай, определи референтен курс от 6.6497 юана за долар преди отварянето на пазара във вторник. Това бе най-ниската стойност на курса от август на 2017-та година и с 0.5% под курса от понеделник.

Традиционно, централната банка на страната допуска движение на курса на юана в рамките на около 2% от референтния курс.

Може да се припомни, че през август на 2015-та година обезценката на юана с 3% спрямо щатския долар, инициира сериозен отлив на капитали от страната, което в последствие се разпространи на всички развиващи се пазари.

От инвестиционната банка ING ревизираха прогнозите си за юана до 7 юана за долар, спрямо 6.6 юана преди това.

Иначе, доларът продължава да е относително силен и спрямо останалите основни валути. Еврото се разменя рано сутринта при нива от 1.1650.

Междувременно, австралийската централна банка запази нивото на лихвите в страната без промяна – при ниво от 1.5% на годишна база. Това напълно отговори на очакванията на пазарните участници. Австралийската валута регистрира известно повишение след това, достигайки нива от 0.7380 рано сутринта, спрямо нива от близо 0.7300 преди това.